Afriško gospodarstvo letos po napovedih s 4,5-odstotno rastjo

Afriško gospodarstvo naj bi letos kljub udarcem zaradi epidemije ebole in nižjih cen nafte zabeležilo 4,5-odstotno rast. To je za 1,2 odstotni točki manj od prvotnih napovedi, na gospodarsko rast v prihodnjih letih pa bi lahko zelo pozitivno vplivala rast števila prebivalstva, ki naj bi se v 35 letih podvojilo na dve milijardi.

Pristanišče v Angoli Foto: Wikipedia
Pristanišče v Angoli Foto: Wikipedia

JOHANNESBURG > Tako v najnovejšem skupnem poročilu za vse afriške države ugotavljajo Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), Afriška razvojna banka in Program ZN za razvoj (UNDP).

Afriški bruto domači proizvod se bo letos po počasnejših rasteh v preteklih dveh letih, ko je zabeležil 3,5- oz. 3,9-odstotno rast, znova okrepil nekoliko bolj, v prihodnjem letu pa naj bi dosegel petodstotno rast, je poročilo povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Afriške države se zaenkrat razmeroma uspešno spopadajo z mednarodnim padcem cen dobrin, tudi surove nafte. Bi pa lahko vodilne izvoznice črnega zlata, kot sta Nigerija in Angola, na račun padanja cen nafte zabeležile upočasnitev nadaljnjih rasti.

STA


Najbolj brano