Afriškim migrantom uspelo vdreti v špansko enklavo Ceuto

Več kot 180 afriškim migrantom je danes uspelo prebiti mejno ograjo in vdreti na špansko ozemlje v Ceuti, španski enklavi, ki leži na severni afriški obali ob Sredozemskem morju, obkrožena z maroškim ozemljem, je poročala uradna španska tiskovna agencija Efe. Dva migranta sta pri tem umrla, 12 pa so jih zaradi poškodb prepeljali v bolnišnico.

Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe
Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe

MADRID > Do vdora v Ceuto, enega največjih v zadnjih mesecih, je prišlo zgodaj davi okoli 4. ure v bližini Benzuja na severu enklave. Migranti naj bi izkoristili dejstvo, da je bila ograja zaradi božičnih praznikov slabše varovana.

Nekateri migranti so preplezali ograjo z bodečo žico z maroške strani, medtem ko so drugi v Ceuto priplavali z morja in ograjo tako zaobšli, je poročal lokalni časnik v Ceuti, El Faro.

Med podvigom sta utonila dva migranta, 12 pa so jih prepeljali v bolnišnico, so sporočile španske in maroške oblasti.

Maroške oblasti so sicer prestregle 104 migrante, ki so na policiste metali kamenje in proti njim uporabili palice.

Prostovoljci Rdečega križa so migrante, ki so se uspeli prebiti v Ceuto, oskrbeli zaradi različnih poškodb, je sporočila ta organizacija. Dvanajst od njih so morali hospitalizirati zaradi različnih zlomov in podhladitve, so še zapisali v sporočilu.

Migrante so tudi oskrbeli z oblačili in čevlji, preden so jih prepeljali v začasen sprejemni center v Ceuti.

Ceuta ima 85.000 prebivalcev in leži nasproti Gibraltarja. Skupaj z drugo špansko enklavo Melillo sta ozemlji, ki imata edino kopensko mejo Evropske unije z Afriko.

STA


Najbolj brano