Afganistanski predsednik v ZDA izrazil hvaležnost za pomoč

Predsednik Afganistana Ašraf Gani je danes naletel na topel sprejem v ameriškem kongresu, kjer se je v govoru pred obema domovoma znova zahvalil ameriškim vojakom za njihove žrtve in davkoplačevalcem za njihov denar. Obljubil je, da bo Afganistan sposoben skrbeti sam zase v manj kot desetih letih.

Predsednik Afganistana Ašraf Gani Foto: Wikipedia
Predsednik Afganistana Ašraf Gani Foto: Wikipedia

WASHINGTON > Gani je v okviru svojega prvega uradnega obiska ZDA po potrditvi na položaj predsednika Afganistana v torek obiskal Belo hišo, danes pa kongres, kjer nadaljuje misijo izboljšanja odnosov, ki v času njegovega predhodnika Hamida Karzaja niso bili najboljši.

Novi predsednik Afganistana je kongresu obljubil, da bo država kmalu samozadostna in ne bo več potrebovala mednarodne pomoči, pri čemer je nanizal nekatere uspehe na področju zdravstva, izobraževanja, pravic žensk ter boja proti korupciji, ki je še vedno daleč od uspeha.

“Vem, da se Američani sprašujejo isto kot Afganistanci. Ali bomo imeli vire, da zagotovimo trajne temelje našega delovanja? Odgovor je, da nam bo v naslednjem desetletju to uspelo,” je dejal.

Enostavno ne bo, saj tretjina Afganistancev živi pod mejo revščine, v državi pa je vojna. Brez ameriške finančne pomoči bo zgodbe hitro konec in Gani se je zahvalil za 107 milijard dolarjev, kolikor so ZDA doslej porabile za Afganistan, kjer so vpletene v najdaljšo vojno v svoji zgodovini.

Ganija so v kongresu sprejeli veliko topleje, kot na primer nedavno nazaj izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ko se kar nekaj demokratov ni udeležilo njegovega govora. V desetletju življenja v ZDA se je naučil kaj je treba kje povedati, da si pridobi naklonjenost ameriških politikov.

Karzaj je kritiziral civilne žrtve med Afganistanci, ki jih pobijajo ameriška brezpilotna letala, ob koncu mandata pa je odnose zaostril z zavračanjem podpisa sporazuma o statusu sil za obdobje po umiku sil zveze Nato. Američani so mu kritike zamerili zaradi milijard dolarjev in okrog 2200 življenj vojakov.

Gani je ubral drugačne strune in kmalu po prevzemu oblasti podpisal sporazum o statusu sil, predsednika Baracka Obamo pa je zaprosil, naj v Afganistanu za zdaj pusti več vojakov. Obama ga je uslišal in v torek zagotovil, da bo do konca leta tam ostalo sedanjih 9800 vojakov, namesto predvidenega zmanjšanja na 5500.

Gani se zaveda, da afganistanske sile še vedno niso sposobne skrbeti same zase oziroma voditi uspešen boj proti vstajnikom in teroristom. V njegovi državi je začela delovati tudi Islamska država (IS), ki pospešeno novači borce.

Kongres je opozoril na nevarnost in dejal, da teroristi iščejo nove baze za svoje delovanje. Afganistan je pri tem na prvi bojni črti, saj iz zahoda prodira IS, na jugu pa delujejo talibani. Gani je zagotovil, da se bo boj proti teroristom nadaljeval ob tem pa pozval vse muslimane po svetu, še posebej intelektualce in verske voditelje, naj jasno povedo, da terorizem ni sprejemljiv.

STA


Najbolj brano