Afganistanski predsednik predstavil vlado

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je danes parlamentu predstavil vlado. Gani, ki je prisegel septembra, je za izbiro kandidatov za ministre potreboval toliko časa zaradi sporov o ključnih položajih s partnerjem v vladi narodne enotnosti, prvim izvrševalcem Abdulahom Abdulahom.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je parlamentu predstavil vlado.  Foto: Wikipedia
Afganistanski predsednik Ašraf Gani je parlamentu predstavil vlado.  Foto: Wikipedia

KABUL > Parlament bo o zaupnici glasoval v prihodnjih dneh.

Ašraf Gani je v uro dolgem govoru ob predstavitvi 24 kandidatov za ministre ter za vodji obveščevalne agencije in centralne banke obljubil, da se bodo spopadli s korupcijo, državi prinesli mir in reforme, zagotovili dobro upravljanje ter ponudili zaposlitvene možnosti.

“Če bo kateri koli izmed ministrov zagrešil korupcijo, bo moral odstopiti. Včasih se bodo soočili s pravnim pregonom. Tudi če jaz zagrešim korupcijo, imate pravico, da me odstavite s položaja,” je dodal Gani.

Več kandidatov za ministre je dvojnih državljanov, afganistanska ustava pa določa, da parlament odloči, ali takšne kandidate potrdi. Nekaj poslancev je že napovedalo, da bodo temu nasprotovali.

Dva kandidata sta zavrnila nominacijo in so ju v zadnjem hipu zamenjali. Po poročanju medijev naj bi ena izmed kandidatk, da bi si zagotovila imenovanje, navedla višjo starost od dejanske, a naj bi bila še vedno na seznamu ministrskih kandidatov.

Na njem pa ni imena za resor za kmetijstvo, namakanje in živino, saj so ugotovili, da izbranca za ta položaj zaradi utaje davkov v Estoniji išče Interpol.

STA


Najbolj brano