Afganistanski in talibanski predstavniki za pogajalsko mizo

V Pakistanu so se sestali predstavniki afganistanske vlade in talibanskih upornikov. Dogovorili so se, da bodo pogovore nadaljevali po koncu meseca ramazana, so sporočili iz Islamabada. Srečanje predstavlja korak k mirovnim pogajanjem po več kot 13 letih konflikta v Afganistanu.

V pakistanskem mestu Murree so se sestali predstavniki 
afganistanske vlade in talibanskih upornikov. Foto: Wikipedia
V pakistanskem mestu Murree so se sestali predstavniki afganistanske vlade in talibanskih upornikov. Foto: Wikipedia

ISLAMABAD > Delegacija afganistanske vlade pod vodstvom namestnika zunanjega ministra Hekmata Karzaja se je s predstavniki talibanov sestala v mestu Murree severno od Islamabada, je sporočilo pakistansko zunanje ministrstvo.

Pakistanski premier Navaz Šarif je pozdravil torkovo srečanje, na katerem je po njegovih besedah prišlo do preboja, čeprav talibani ne kažejo nobenega znaka popuščanja pri svoji krvavi poletni ofenzivi, saj so danes nadaljevali z napadi.

Glede vsebine pogovorov, ki so trajali danes do zore, je malo znanega. “Udeleženci so izmenjali poglede, kako v Afganistanu vzpostaviti mir in začeti spravo,” je zapisano v izjavi pakistanskega zunanjega ministrstva. Strani sta se strinjali, da bosta k pogovorom pristopili z “iskrenostjo in polno predanostjo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na pogovorih so kot opazovalci sodelovali tudi predstavniki ZDA in Kitajske, je še sporočilo pakistansko zunanje ministrstvo. Naslednji krog pogajanj naj bi potekal sredi avgusta v Dohi, dodajajo viri blizu pogajanjem.

Neformalni pogovori med predstavniki afganistanskih talibanov in uradnega Kabula so potekali že prej, a torkovi pogovori so bili dejansko prvi uradni.

STA


Najbolj brano