Afganistanske sile od Nata prevzele odgovornost za varnost države

Afganistanske varnostne sile so danes prevzele polno odgovornost za varnost države, saj je zveza Nato s koncem leta končala svojo 13-letno bojno misijo in začela podporno operacijo. Afganistanski predsednik Ašraf Gani je ob tem vojsko in policijo pozval, naj zaščitita prebivalstvo pred talibani.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je   vojsko in policijo pozval, naj zaščitita prebivalstvo pred talibani. Foto: Wikipedia
Afganistanski predsednik Ašraf Gani je vojsko in policijo pozval, naj zaščitita prebivalstvo pred talibani. Foto: Wikipedia

KABUL > “Afganistancem ob tem zgodovinskem dnevu čestitam, saj so naše varnostne sile prevzele odgovornost za varnost in postale uspešne v zaščiti suverenosti države,” je povedal Ašraf Gani.

“Zadnjih 13 let je zaradi težav v regiji in svetu varnost skupna odgovornost. Sedaj leži na Afganistancih. A nismo sami. Imamo zaveznike, še vedno bomo sodelovali,” je zatrdil.

Afganistanske sile so sicer že pred dvema letoma prevzele vodilno vlogo v varnostnih operacijah od Nata.

A varnostne razmere so po državi upora talibanov še vedno nevarne. V sredo je v okrožju Sangin v provinci Helmand poročno slavje zadela granata in ubila najmanj 20 ljudi, med njimi tudi več otrok in žensk. Poleg tega je bilo ranjenih najmanj 50 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Smrtonosna granata je bila izstreljena med spopadi med afganistanskimi silami in talibani. Slednji so za tragedijo okrivili afganistansko vojsko, ki da je izstrelila granato.

Nato je s partnerskimi državami danes v Afganistanu formalno začel operacijo Odločna podpora, ki bo namenjena urjenju afganistanskih vojakov. Za razliko od dosedanje misije Isaf nova operacija ne bo bojna, ampak zgolj svetovalna. Štela bo približno 12.500 vojakov, od tega skoraj 10.000 ameriških. Med njimi bo tudi sedem slovenskih vojakov.

STA


Najbolj brano