Afganistanska volilna komisija Ganija razglasila za novega predsednika

Ašrafa Ganija je afganistanska volilna komisija danes razglasila za novega predsednika države, ki je zmagal na drugem krogu volitev 14. junija. Komisija bi morala danes objaviti rezultate ponovljenega štetja volilnih glasov, ki so ga izvedli zaradi očitkov o volilnih prevarah, a teh podatkov ni razkrila.

Ašrafa Ganija je afganistanska volilna komisija danes razglasila za novega predsednika države Foto: Wikipedia
Ašrafa Ganija je afganistanska volilna komisija danes razglasila za novega predsednika države Foto: Wikipedia

KABUL > “Neodvisna volilna komisija razglaša Ašrafa Ganija za predsednika in s tem končuje volilni proces,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal predsednik komisije Ahmed Jusaf, ne da bi razkril dejanske rezultate ponovnega štetja glasov oziroma zmagovalca volitev.

Tako se je končala večmesečna saga, ki je sledila drugemu krogu predsedniških volitev, na katerih sta se pomerila nekdanji finančni minister Gani in nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah. Politično krizo je sprožil slednji, ko po drugem krogu ni priznal rezultatov prvega štetja glasov, po katerem naj bi s 56,4 odstotka glasov zmagal Gani.

Abdulah, ki je zmagal v prvem krogu volitev, je nasprotnikom očital obsežne volilne prevare, zato so izvedli ponovno štetje glasov. Ta proces se je zaradi številnih nesporazumov in težav vlekel že od sredine julija.

Danes bi volilna komisija končno morala objaviti rezultate, a je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pristala na zahtevo Abdulaha, da tega ne stori - očitno zato, ker je tudi po drugem štetju ostal poraženec.

A tudi če bi jih objavili, bi rezultati ne imeli več velike teže, saj sta Gani in Abdulah danes že podpisala sporazum o oblikovanju vlade narodne enotnosti.

Glede na ta dogovor bo Gani zasedel položaj predsednika države, Abdulah pa bo imenoval kandidata za položaj začasnega premiera ali ga bo prevzel sam. Prav tako si bosta njuna tabora razdelila vodilne položaje v vladnih, pravosodnih, upravnih in drugih institucijah, vključno s svetom za nacionalno varnost.

STA


Najbolj brano