Afganistanska vojska začela operacijo proti talibanom

Afganistanska vojska je v nemirni provinci Helmand začela ofenzivo proti talibanom. Gre za prvo operacijo afganistanske policije in vojakov, odkar so vojaki zveze Nato pod vodstvom ZDA tam decembra zaključili svojo bojno misijo Isaf.

Kandahar je ena od 34 afganistanskih provinc.  Foto: Wikipedia
Kandahar je ena od 34 afganistanskih provinc.  Foto: Wikipedia

KANDAHAR > Obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bilo prvi dan operacije ubitih 76 upornikov, vanjo pa so bila vključena tudi nekatera okrožja v sosednjih provincah Kandahar, Farah in Uruzgan.

“To je operacija, ki so jo v celoti načrtovali in vodili Afganistanci. Nadaljevala se bo, dokler ne bo uspeha,” je dejal general Abdul Khaliq, ki vodi operacijo.

Po navedbah obrambnega ministrstva je operacija, imenovana “Zolfiqar”, prva v seriji načrtovanih operacij s strani afganistanskih sil, potem ko je Nato konec decembra končal svojo misijo.

“To ni prva in ne bo zadnja operacija proti talibanom in njihovim zaveznikom,” je dejal tiskovni predstavnik ministrstva Dawlat Waziri.

Helmand, središče talibanskega upora in center za trgovino z mamili, je bil v minulem letu prizorišče ponavljajočih se vojaških spopadov.

Strokovnjaki in uradniki afganistanske vojske napovedujejo porast nasilja talibanov ob začetku tako imenovane “sezone napadov” v aprilu ali maju.

Medtem so talibanski borci v ponedeljek napadli nadzorno točko na jugu Afganistana in pri tem ubili šest afganistanskih policistov. Po navedbah tiskovnega predstavnika province Kandahar, Samima Khpolwaka, je do napada prišlo v okrožju Maiwand. Dodal je še, da so bili ranjeni tudi talibani.

V prestolnici Kabul pa je danes zjutraj eksplodirala bomba, ki je bila nameščena na vozilo, in pri tem poškodovala enega civilista, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano