Afera tik pred volitvami

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump skuša v zadnjih dneh pred volitvami izkoristiti naznanilo direktorja FBI Jamesa Comeyja o nadaljevanju preiskave elektronske pošte demokratske kandidatke Hillary Clinton. Demokrati in celo nekateri republikanci pa šefa zvezne policije obtožujejo politizacije preiskave pred volitvami.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

NEW YORK > Donald Trump je privržencem v Nevadi povedal, da si nikoli ni mislil, da se bo lahko za pomoč zahvalil Anthonyju Weinerju. Weiner je nekdanji newyorški demokratski kongresnik, ki je odstopil zaradi pošiljanja fotografij svojega “premoženja” v spodnjicah dekletom po Ameriki. Nato je trdil, da je s tem nehal, in kandidiral za župana New Yorka, a so ga spet ujeli, ko je pošiljal podobna sporočila 15-letnici, policija pa je uvedla preiskavo.

Weiner je poročen s Humo Abedin, eno najtesnejših sodelavk Hillary Clinton. Zakon je sicer le še na papirju, saj ga je Abedinova zapustila. FBI je na Weinerjevem računalniku po poročanju ameriških medijev, ki se sklicujejo na neimenovane vire v FBI, že pred tedni odkril elektronsko pošto Abedinove.

Direktor FBI James Comey je šele v petek obvestil republikanske voditelje kongresnih odborov, da so ga v četrtek seznanili z najdeno dodatno elektronsko pošto v povezavi z zasebnim strežnikom Hillary Clinton. Povedal je, da bodo pošto preiskali in skušali ugotoviti, ali je povezana z njihovo julija sklenjeno preiskavo.

Ni še jasno, za kaj gre

Za zdaj ni jasno, kako je elektronska pošta Abedinove prišla na možev računalnik, ali je pomembna in ali gre le za kopije elektronske pošte, ki je že bila vrnjena in vključena v preiskavo FBI.

Agenti FBI so v nedeljo dobili sodni nalog za preiskavo elektronske pošte na Weinerjevem računalniku in preiskava bo najverjetneje trajala dlje od 8. novembra, ko bodo volitve.

Uradniki pravosodnega ministrstva, pod katerega spada FBI, so Comeyju sicer odsvetovali obvestilo kongresu 11 dni pred volitvami. To je namreč v nasprotju s politiko ministrstva, ki prepoveduje dejanja, ki bi lahko pomenila vpletanje v volitve, a Comey nasveta ni upošteval.

Njegovo odločitev politični analitiki v ZDA razlagajo kot zaščito lastne kože pred republikanskimi kritikami, da je imel informacijo in je ni objavil pred volitvami. Republikanec Comey je že bil naprej tarča ostrih kritik strankarskih kolegov, da ni predlagal kazenske ovadbe, ker je Clintonova v času vodenja State Departmenta uporabljala zasebni strežnik elektronske pošte.

Comey je julija po preiskavi zasebnega strežnika elektronske pošte Clintonove dejal, da noben razumen tožilec ne bi vložil ovadbe na podlagi dostopnih dejstev, čeprav je Clintonovo kritiziral zaradi malomarnega ravnanja z občutljivimi informacijami.

Trump: Gre za hujši škandal od Watergata

Demokrati na čelu s Clintonovo so po njegovi tokratni odločitvi ogorčeni, direktorja FBI pa kritizirajo tudi strokovnjaki. V nedeljo so se pod kritično pismo podpisali nekdanji pravosodni minister ZDA Eric Holder in več kot deset nekdanjih zveznih tožilcev. Zapisali so, da je z obvestilom kongresu izzval veliko in obenem neinformirano javno špekuliranje.

Za republikance je napoved preiskave Weinerjevega računalnika dokaz, da je Clintonova pokvarjena. Trump je dejal, da gre za hujši škandal od Watergata, ki je odnesel predsednika Richarda Nixona, ker je ukazal vlom v sedež demokratske stranke pred volitvami. Novinar Carl Bernstein, ki je razkril afero Watergate, pa odgovarja, da sta dogodka povsem neprimerljiva.

Clintonova je dobila nepričakovano pomoč od nekdanje republikanske tožilke in sodnice Jeanine Pirro, ki jo je v komentarjih na televiziji Fox ostro kritizirala, zdaj pa je Comeyja obtožila, da je osramotil in politiziral FBI s kršenjem osnovnih pravil poštenosti in nepristranskosti.

Pirrojeva ima sama podobne izkušnje iz leta 2006, ko se je potegovala za položaj pravosodne ministrice države New York in je FBI pred volitvami sporočil, da sproža proti njej preiskavo, iz katere na koncu ni bilo nič, napoved pa ji je škodila na volitvah.

Vodja demokratov v senatu Harry Reid iz Nevade meni, da je Comey morda prekršil zakon, ki prepoveduje politične dejavnosti nekaterih vladnih uradnikov. Reid je dejal, da Comey zadržuje občutljive informacije o domnevnem ruskem vpletanju v ameriške volitve, obenem pa natolcuje o elektronski pošti, s čimer da je pokazal naklonjenost eni stranki.

Se bodo demokrati v večjem številu udeležili volitev?

Demokratski podpredsedniški kandidat Tim Kaine je v nedeljo menil, da bo zaplet najverjetneje vzpodbudil demokrate, da se v večjem številu udeležijo volitev. Clintonova pa je dejala, da so ljudje zgodbo o elektronski pošti že vračunali v svoje odločanje in Comeyjeva objava ničesar ne spremeni.

Po večini zveznih držav so že pred petkovo novico potekale predčasne volitve, Clintonova in Trump pa še skušata spraviti na svojo stran majhen delež neodločenih oziroma volilcev, ki so doslej v anketah izražali podporo svobodnjaku Garyju Johnsonu. Ključnega pomena za oba je tudi spraviti svoje volilce na volišča.

Republikanci upajo, da jim bo Comeyjeva poteza pomagala vsaj do ohranitve večine v obeh domovih kongresa, ker bodo volilci želeli protiutež demokratski predsednici. Uvodna leta vladanja za Clintonovo, če seveda zmaga, ne bodo prijetna.

Comey bo na položaju še vse do leta 2023, ker imajo direktorji FBI mandat deset let. Republikanska večina v obeh domovih pa bo pomenila nadaljevanje preiskav in odpiranje novih.

STA


Najbolj brano