Abdulah Abdulah noče več šteti glasov

Afganistanski predsedniški kandidat Abdulah Abdulah je danes uresničil grožnjo in iz ponovnega štetja glasov predsedniških volitev umaknil svojo ekipo. Njegov predstavnik je zatem sporočil, da Abdulah ne bo priznal rezultata vnovičnega štetja, to pa bi lahko državo teden dni pred načrtovano prisego novega predsednika pahnilo v še globljo krizo.

Afganistanski predsedniški kandidat Abdulah Abdulah je danes uresničil grožnjo in iz ponovnega štetja glasov predsedniških volitev umaknil svojo ekipo Foto: Wikipedia
Afganistanski predsedniški kandidat Abdulah Abdulah je danes uresničil grožnjo in iz ponovnega štetja glasov predsedniških volitev umaknil svojo ekipo Foto: Wikipedia

KABUL > Abdulah Abdulah je pojasnil, da se je za umik odločil, ker njegove zahteve niso bile izpolnjene.

Abdulah je v torek opozoril, da bo ekipo umaknil, če volilna komisija ne bo izpolnila več njegovih zahtev. Med drugim je zahteval, da bi morala volilna komisija razveljaviti glasovnice iz volilnih skrinjic, v katerih je bilo več kot 90 odstotkov glasov za enega kandidata.

“Na žalost se niso zmenili za naše pomisleke. Naša tehnična ekipa se torej ni udeležila procesa,” je sporočil tiskovni predstavnik Abdulahovega tabora Ali Amiri.

Pogovarjajo se z ZN

“Pogovori potekajo z Združenimi narodi. Če bo dosežen dogovor, se bomo vrnili. Če ne, to pomeni konec,” je dodal drugi tiskovni predstavnik Fazel Aka Husein Sančaraki.

“Ostali bomo izven procesa in vsakršen rezultat iz procesa za Abdulaha ne bo sprejemljiv,” pa je zatem za francosko tiskovno agencijo AFP sporočil tretji predstavnik Muslim Sadat. Namestnik vodje misije ZN Nicholas Haysom je Abdulahov umik označil za obžalovanja vreden.

Po umiku Abdulahove ekipe se je iz štetja glasov umaknila tudi ekipa Abdulahovega rivala Ašrafa Ganija, je povedal predstavnica slednjega Azita Rafhat. “Ker ne želimo delati novih problemov in na podlagi prošnje ZN, se je tudi naša ekipa odločila za umik iz procesa,” je dejala.

Volilna komisija trdi, da v drugem krogu predsedniških volitev 14. junija glasovalo 8,1 milijona volilnih upravičencev. Abdulah to številko zavrača in trdi, da je bila udeležba precej nižja, povečali pa naj bi jo s polnjenjem volilnih skrinjic za njegovega tekmeca Ganija.

Pri ponovnem štetju glasov so doslej sodelovali predstavniki Abdulahovega in Ganijevega tabora, predstavniki volilne komisije ter opazovalci Združenih narodov.

Trdi, da so mu ukradli zmago

Abdulah, nekdanji borec proti talibanom, trdi, da so mu tudi tokrat, kot leta 2009, ko se je na predsedniških volitvah pomeril z odhajajočim predsednikom Hamidom Karzajem, s prevarami ukradli zmago in da se je z množičnimi poneverbami v prid Ganiju, nekdanjemu ekonomistu Svetovne banke, ponovila zgodovina. V Ganijevem taboru očitke zavračajo.

Abdulah je proti osmim protikandidatom dobil prvi krog aprilskih volitev, nato pa so prvi izidi junijskega drugega kroga pokazali, da občutno zaostaja za Ganijem.

Z vnovičnim štetjem dobrih osmih milijonov glasov naj bi okrepili legitimnost novih oblasti, zaradi spora med kandidatoma, ki si oba lastita zmago, pa se v deželi pod Hindukušem bojijo vnovične nestabilnosti in razkola, kot mu je bila država priča med državljansko vojno v 90. letih minulega stoletja. Številni Ganijevi privrženci so Paštuni iz juga in vzhoda države, medtem ko za Abdulahom stojijo Tadžiki in druge etnične skupine s severa države.

Napetosti so še večje spričo priprav Natovih sil, da se po 13 letih umaknejo iz države, in vztrajanja Karzaja, da prisega novega predsednika poteka že prihodnji torek. Ta je predpogoj za oblikovanje vlade narodne enotnosti, ki naj bi poskrbela za stabilnost države.

STA


Najbolj brano