Abdeslam naj bi novačil migrante v Budimpešti

Eden od domnevnih organizatorjev terorističnih napadov v Parizu 13. novembra je poleti nekaj časa preživel v Budimpešti. Na tamkajšnji vzhodni železniški postaji Keleti naj bi "rekrutiral" skupino beguncev in nato skupaj z njimi tudi zapustil državo. To je danes razkril vodja kabineta premierja Viktorja Orbana.

Železniška postaja Keleti v Budimpešti Foto: Wikipedia
Železniška postaja Keleti v Budimpešti Foto: Wikipedia

BUDIMPEŠTA > Neuradno naj bi šlo za Salaha Abdeslama, ki je še vedno na begu. Francoski in belgijski mediji so sicer že pred tem poročali, da je bil Abdeslam sredi septembra na Madžarskem in v Avstriji.

Kot je pojasnil vodja Orbanovega kabineta Janos Lazar, je domnevni organizator napadov na postaji Keleti novačil mlade begunce, ki niso želeli biti registrirani s strani madžarskih oblasti. Madžarske oblasti se takrat niso zavedale, kaj se dogaja, ampak so bile s tem seznanjene kasneje s strani tajnih služb partnerskih držav, nakar so to informacijo tudi same potrdile.

Kdaj točno naj bi potekala ta "rekrutacija", Lazar sicer ni pojasnil, je pa bilo iz njegovih besed razumeti, da v času, ko je na Madžarsko iz Srbije prihajalo na tisoče beguncev dnevno - kar bi pomenilo avgusta in v začetku septembra.

Takrat je na omenjeni železniški postaji Keleti v madžarski prestolnici na pot naprej v Avstrijo in Nemčijo vsak dan čakalo na tisoče migrantov.

STA


Najbolj brano