Abbott: Avstralija ne bo dopustila ponovitve decembrske drame s talci

Avstralski premier Tony Abbott je danes dejal, da je v Iranu rojeni Jaron Monis, ki je decembra v sydneyjski kavarni Lindt zadrževal 17 ljudi in med dramo hladnokrvno ustrelil lastnika kavarne Torija Johnstona, izkoristil avstralski sistem. “Storili bomo vse, da bomo zagotovili, da se kaj takega ne bo več zgodilo,” je dejal Abbott.

Avstralski premier Tony Abbott je zatrdil, da Avstralija ne bo dopustila ponovitve decembrske drame s talci. Foto: Wikipedia/Troy Constable
Avstralski premier Tony Abbott je zatrdil, da Avstralija ne bo dopustila ponovitve decembrske drame s talci. Foto: Wikipedia/Troy Constable

SYDNEY > Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, je Tony Abbott danes prejel uradno poročilo o tragediji. Ob koncu meseca naj bi ga objavili skupaj z odgovorom vlade. Abbott je dejal, da je glavna prioriteta vlade “ohraniti državo varno”.

V času drame na prostosti po plačilu varščine

Poročilo je bilo usmerjeno v preiskavo, kako je 50-letnemu Jaronu Monisu, ki je imel zgodovino nasilja in delovanja kot skrajnež, uspelo, da je zajel talce v kavarni Lindt v središču prestolnice. Monis je bil v času drame, ki je zahtevala dve smrtni žrtvi med talci in njegovo, na prostosti po plačilu varščine. Poročilo je bilo tudi usmerjeno v preiskavo, kako je Monis dobil status begunca in užival nekatere socialne ugodnosti.

Talko ubil odbit policijski izstrelek

V preiskavi o dogodku so doslej ugotovili, da je Monis med decembrsko 16 ur trajajočo sydneyjsko dramo s talci lastnika kavarne ubil s strelom v zadnjo stran glave v trenutku, ko je nekaterim uspelo pobegniti. Zaradi strelov je policija vdrla v kavarno in ubila ugrabitelja. Drugo talko je ubil odbit policijski izstrelek.

STA


Najbolj brano