Abas po izvolitvi Netanjahuja ne vidi možnosti dogovora o dveh državah

Rešitev bližnjevzhodnega spora z oblikovanjem dveh držav bo nemogoča, če bo Izrael vodila vlada pod vodstvom Benjamina Netanjahuja kot premierja, je danes ocenil palestinski predsednik Mahmud Abas.

Mahmud Abas Foto: Wikipedia
Mahmud Abas Foto: Wikipedia

RAMALA > Palestinci so danes tudi že napovedali prve ukrepe, s katerimi nameravajo odgovoriti na vnovično zmago Likuda Benjamina Netanjahuja na torkovih volitvah.

Netanjahu si je na torkovih predčasnih parlamentarnih volitvah presenetljivo zagotovil nov mandat na čelu izraelske vlade. Njegov Likud bo imel v 120-članskem parlamentu 30 poslancev, njegova največja tekmica, stranka Sionistična unija pa 24.

Na samem koncu volilne kampanje je Netanjahu v zadnjem poskusu, da na svojo stran pridobi glasove bolj skrajno usmerjenih volivcev, izključil možnost oblikovanja palestinske države in obljubil gradnjo več tisoč novih domov za judovske naseljence v priključenem vzhodnem Jeruzalemu.

“Netanjahujeve izjave proti rešitvi dveh držav in proti palestinski državi (...) so dokaz, če so točne, da prihodnja izraelska vlada ni resna glede politične rešitve, ki bi vodila v oblikovanje dveh držav,” je danes ocenil Mahmud Abas.

Napovedal je, da si bodo Palestinci še naprej prizadevali za to, da bi dosegli “mednarodno legitimnost”. Palestinski predstavniki si namreč prek Združenih narodov pa tudi drugih mednarodnih teles prizadevajo za priznanje svoje državnosti.

Palestinski predsednik je izpostavil tudi, da bo v novo vlado najverjetneje vključena ultranacionalistična stranka Izrael Bejtenu. Ta je pred volitvami vodila ostro kampanjo proti Palestincem in izraelskim Arabcem.

Kasneje je palestinska stran danes že tudi napovedala prve konkretne povračilne ukrepe, ki jih namerava sprejeti po torkovem volilnem razpletu.

V prvi vrsti nameravajo v Varnostni svet ZN znova vložiti predlog resolucije, ki postavlja triletni rok za končanje izraelske okupacije na Zahodnem bregu. Zaradi nasprotovanja ZDA je VS ZN takšno resolucijo enkrat že zavrnil, a Palestinci upajo, da bi lahko Washington tokrat ravnal drugače. Sledila bo nova ofenziva za polnopravno članstvo Palestine v mednarodnih organizacijah - z Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) na čelu, katerega članica naj bi Palestina postala že z aprilom.

Ameriški časnik New York Times je danes navajal neimenovane predstavnike ameriške administracije, da bi ZDA sedaj dejansko utegnile pristati na sprejetje resolucije v VS ZN, ki bi govorila o tako imenovani rešitvi dveh držav v mejah iz leta 1967 in dogovorjeni izmenjavi ozemlja. Doslej sicer ZDA še nikoli niso ubrale tako antagonističnega stališča do Izraela.

Po današnjem sestanku vrha Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) v Ramali so sicer zagrozili tudi s prekinitvijo varnostnega in gospodarskega sodelovanja z Izraelom, čeprav poznavalci svarijo, da bo to grožnjo težko uresničiti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano