AI poziva k sprejemu ranljivih sirskih beguncev

Amnesty International je danes objavil poročilo o krizi v Siriji, v katerem skozi zgodbo osmih ljudi in družin, ki so pobegnili pred konfliktom in se prebijajo v Libanonu, Jordaniji in Iraku, pogled usmerja v človeški obraz vojne.

Amnesty International je danes objavil poročilo o krizi v Siriji.
Amnesty International je danes objavil poročilo o krizi v Siriji. 

LJUBLJANA > Obenem začenja kampanjo #OpenToSyria, s katero želi pritisniti na bogate države, da sprejmejo več ranljivih beguncev.

S poročilom z naslovom Stiska, upanje in preselitev: Begunci iz Sirije povedo svojo zgodbo želi mednarodna organizacija za zaščito človekovih pravic skozi zgodbo prizadetih pokazati, kako lahko mednarodna preselitev pomaga najbolj ranljivim beguncem.

Poročilo predstavlja zgodbo 23-letne ženske, ki skuša v Libanonu sama poskrbeti za svoje štiri otroke, geja, ki mu grozijo v Jordaniji, ter družine 12-letnega fantka, obolelega za rakom, ki potrebuje zdravstveno oskrbo v Iraku.

V krizi v Siriji je doslej umrlo že več kot 190.000 ljudi, več kot 11 milijonov jih je bilo prisiljenih zbežati z domov. Znotraj Sirije je razseljenih približno 7,6 milijona ljudi, štirje milijoni so pobegnili iz države. Približno 95 odstotkov beguncev iz Sirije, to je 3,8 milijona ljudi, gosti pet držav v regiji, Turčija, Libanon, Jordanija, Irak in Egipt.

Agencija ZN za begunce (UNHCR) je ocenila, da 380.000 beguncev v teh državah potrebuje preselitev. Gre za ranljive ljudi, med katerimi so žrtve mučenja in posilstev, bolni ali otroci brez spremstva in drugi. Doslej so bogatejše države ponudile le 79.180 mest za preselitev, kar je zgolj petina potrebnih.

Ob objavi poročila v Amnesty International Slovenija poudarjajo, da je bil doslej mednarodni odziv na sirsko begunsko krizo zelo slab. Nekatere od najbogatejših držav so storile bore malo, mest za preselitev prav tako ni ponudila Slovenija.

Zato se Amnesty International obrača na javnost in jo poziva k sodelovanju v akciji, s katero bi izvedli pritisk na države za sprejem več ranljivih beguncev skozi programe preseljevanja in druge programe za humanitarni sprejem.

Tisti, ki želijo sodelovati, se lahko z napisom #OpenToSyria fotografirajo ob znaku z imenom domačega kraja ali na znanem kraju, ki predstavlja domači kraj ali državo. Prav tako se lahko z napisom fotografirajo tako, da pokažejo izraz dobrodošlice ali napisano pozitivno sporočilom sirskim beguncem. Fotografijo lahko nato pod oznako #OpenToSyria delijo s prijatelji in na http://opentosyria.tumblr.com/, kjer bo nastala galerija fotografij in sporočil podpore, sporoča AI Slovenija.

STA


Najbolj brano