18 mrtvih v nesreči čolna v Egejskem morju

V Egejskem morju je ponoči potonil čoln z begunci, pri čemer je umrlo najmanj 18 ljudi, poročanje turških medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Pripadniki turške obalne straže so uspeli rešiti 14 ljudi, med njimi Sirce, Iračane in Pakistance.

Turška obala, od katere ni daleč do grških otokov (na 
fotografiji je Lesbos), je postala glavno izhodišče za stotisoče 
ljudi, ki si želijo varnejšega in boljšega življenja v Evropi. Foto: Ana Cukijati
Turška obala, od katere ni daleč do grških otokov (na fotografiji je Lesbos), je postala glavno izhodišče za stotisoče ljudi, ki si želijo varnejšega in boljšega življenja v Evropi. Foto: Ana Cukijati

ANKARA > Plovilo je bilo na poti iz turškega obalnega mesta Bodrum na grški otok Kos, ko se je na odprtem morju prevrnilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za zadnjo v vrsti podobnih nesreč v Egejskem morju. Turška obala, od katere ni daleč do grških otokov, je namreč letos postala glavno izhodišče za stotisoče ljudi, ki si želijo varnejšega in boljšega življenja v Evropi.

Agencija EU za varovanje zunanjih meja Frontex je v petek napovedala razširitev svojih aktivnosti v Grčiji. Z 28. decembrom bo tam stekla nova Frontexova operacija Pozejdon hitro posredovanje, ki bo nadomestila sedanjo operacijo Pozejdon morje. Namesto 195 bo imela 376 pripadnikov in več plovil ter bo bolj osredotočena na varnostno preverjanje.

Grčija je nedavno - po dolgotrajnih prerekanjih in na koncu celo grožnjah z začasno izločitvijo iz schengna - le zaprosila za uporabo enot za hitro posredovanje v okviru Frontexa, imenovanih Rabit.

STA


Najbolj brano