1400 prebivalcev Francije si želi med džihadiste

Približno 1400 prebivalcev Francije se je že bodisi si želi pridružiti džihadistom v Siriji ali Iraku, je danes v Parizu povedal predsednik francoske vlade Manuel Valls. "Približno 70 francoskih državljanov oziroma prebivalcev pa je v Siriji in Iraku umrlo v vrstah teroristov," je še dodal za televizijo BFMTV.

Predsednik francoske vlade Manuel Valls Foto: Wikipedia
Predsednik francoske vlade Manuel Valls Foto: Wikipedia

PARIZ > Zadnje številke kažejo velik porast od sredine decembra, ko so francoske oblasti ocenjevale, da je v Siriji ali Iraku med borci t. i. Islamske države oziroma da se tja odpravlja približno 1200 francoskih državljanov oziroma prebivalcev Francije.

"Gre za velik skok v zelo kratkem času. Ko sem postal notranji minister (sredi leta 2012) jih je bilo 30, zdaj pa 1400," je še dejal Valls, zdaj francoski premier.

Oba brata Cherif in Said Kouachi, ki sta minulo sredo izvedla pokol na uredništvu satiričnega tednika Charlie Hebdo, naj bi zapustila Francijo, "da bi se izurila za ubijanje in sejanje terorja", je dejal Valls.

Tretji napadalec, Amedy Coulibaliy, ki je v petek zajel več talcev v judovski trgovini, pa na takem "usposabljanju" ni bil in tudi ni bil na "radarju" obveščevalnih služb, je še pojasnil.

Trojica teroristov je prejšnji teden tri dni terorizirala Pariz in šokirala svet. Brata Kouachi sta na pohodu na satirični tednik ubila 12 ljudi, 11 pa ranila, ko ju je policija v petek obkolila pa je Coulibaly zajel več talcev v judovski trgovini. V obračunu s policijo so bili vsi trije napadalci ubiti, ob njih pa v judovski trgovini še štirje talci. Coulibaly je sicer dan pred tem ubil še policistko, in ranil še dva človeka.

Francoske oblasti so decembra sporočile, da so razbile okoli deset skupin in omrežij, ki so novačili borce za džihadiste v Siriji in Iraku. V vrste džihadistov Islamske države, ki so zavzeli velika območja Sirije in Iraka, naj bi iz Evrope šlo največ prebivalcev Francije, pa tudi Belgije.

STA


Najbolj brano