“Zgodovina ne sme biti zapor”

Grški in makedonski zunanji minister Nikos Kocias in Nikola Poposki sta se danes v Skopju dogovorila o ukrepih za izgradnjo zaupanja med državama in izrazila prepričanje, da državi lahko najdeta rešitev za več kot 20-letni spor o imenu Makedonije, zaradi katerega je blokirano približevanje Makedonije EU in Natu.

Spor med Skopjem in Atenami o imenu Makedonije sega že 
v prve dni neodvisnosti Makedonije leta 1991, saj Grčija svoji 
sosedi oporeka uporabo tega imena, ker trdi, da ima do njega 
zgodovinsko pravico.  Foto: Wikipedia
Spor med Skopjem in Atenami o imenu Makedonije sega že v prve dni neodvisnosti Makedonije leta 1991, saj Grčija svoji sosedi oporeka uporabo tega imena, ker trdi, da ima do njega zgodovinsko pravico.  Foto: Wikipedia

SKOPJE, ATENE> Spor med Skopjem in Atenami o imenu Makedonije sega že v prve dni neodvisnosti Makedonije leta 1991, saj Grčija svoji sosedi oporeka uporabo tega imena, ker trdi, da ima do njega zgodovinsko pravico.

Nikos Kocias je prvi zunanji minister Grčije, ki je na obisku v Skopju po več kot desetih letih, kar kaže na voljo po dialogu o odprtih vprašanjih med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za vse probleme obstajajo rešitve

“Obstajajo razlike, kar zadeva ime, vendar za vse probleme obstajajo rešitve,” je dejal grški minister po pogovorih s Nikolo Poposkim.

“Dogovorili smo se o enajstih ukrepih, katerih cilj je okrepitev zaupanja med državama in oblikovanje boljšega ozračja za iskanje rešitev za sporna vprašanja,” je dejal.

Med drugim sta se državi dogovorili za okrepitev komunikacij in posvetov med zunanjima ministrstvoma.

“Prepričan sem, da lahko v prihodnosti rešimo problem imena v okviru mednarodnega prava in v duhu dobrososedskih odnosov,” je še dejal grški minister, ki je poudaril, da si Grčija želi napredovanja Makedonije na poti v EU.

“Zgodovina ne sme biti zapor, ampak se od nje učimo”

“Zgodovina ne sme biti zapor, ampak se od nje učimo. Mi smo se naučili, da vsi na Balkanu potrebujemo razvoj, stabilnost in varnost,” je dodal.

Poposki pa je povedal, da danes rešitve za vprašanje imena niso našli, da pa so se dogovorili za razširitev ukrepov za krepitev zaupanja, ki jih je označil kot nov korak k medsebojnemu aktivnemu pristopu in sodelovanju pri praktičnih vprašanjih.

Zaradi spora o imenu Makedonija leta 2008 ni postala članica Nata, status kandidatke za članstvo v EU pa je dobila že decembra 2005, a se pogajanja še vedno niso začela.

STA


Najbolj brano