Wolf se bo izmuznil sojenju v zadevi Patria

Na vrhovnem sodišču kanadske province British Columbia so potrdili, da je obravnava primera izročitve poslovneža z avstrijskim, slovenskim in kanadskim potnim listom Walterja Wolfa razpisana šele za 13. julij, kar je slab mesec dni, preden bo primer Patrie zastaral.

Walterju Wolfu se bo, kot kaže,  uspelo izmuzniti sojenju v zadevi Patria. Zastarala bo, preden se bo vrnil v Slovenijo.  Foto: STA
Walterju Wolfu se bo, kot kaže, uspelo izmuzniti sojenju v zadevi Patria. Zastarala bo, preden se bo vrnil v Slovenijo.  Foto: STA

VANCOUVER > Naslednje predsodno zaslišanje je razpisano za 29. april, sodišče pa se bo o izročitvi Walterja Wolfa Sloveniji na podlagi mednarodne tiralice odločalo šele julija. Wolf se bo lahko na odločitev pritožil, kar pomeni, da izročitve do roka 10. avgusta najverjetneje ne bo.

Na kanadskem tožilstvu v Vancouvru primera niso hoteli komentirati. Tožilka Deborah Strachan je le potrdila informacijo s sodnega tajništva.

Walterja Wolfa so kanadski policisti aretirali 20. januarja, sodnica Heather Holmes pa mu je teden dni kasneje odobrila varščino v višini 1,2 milijona dolarjev.

Wolf je plačal polog v višini 200.000 dolarjev in na odločitev o izročitvi čaka na prostosti. Tudi če se sodišče odloči za izročitev, pa Wolfa najverjetneje do 10. avgusta ne bo v Slovenijo. Na odločitev o izročitvi ima 30 dni časa za pritožbo na ministrstvo za pravosodje.

Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, a je bil med sojenjem izločen iz postopka, ker za sodišče ni bil dosegljiv. Janša, Krkovič in Črnkovič so bili v sodnem procesu pravnomočno obsojeni na zaporno kazen, Zagožen je po hudi bolezni umrl, Wolf pa odšel v Kanado.

Wolf je bil med obtoženimi v zadevi Patria tudi na dunajskem deželnem sodišču, kjer je bila peterica med drugim obtožena podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Sodišče je sodbo izreklo 5. aprila 2013. Prvoobtoženi Wolfgang Riedl je bil spoznan za krivega v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Walter Wolf je tako na sojenju na Dunaju kot v Sloveniji zanikal vse obtožbe. Podobno kot trojica obsojenih v Sloveniji, pa je menil, da gre za politično motiviran proces. Ob njegovem prijetju v Kanadi pa je njegov odvetnik sporočil, da je Wolf prepričan, da je slovenski zaporni nalog politično motiviran in da je t. i. afera Patria samo pretveza, je povedal odvetnik.

STA


Najbolj brano