V lekarnah prva zdravila s kanabinoidi

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je decembra izdala dovoljenje za vnos učinkovine tetrahidrokanabinol, ki je sintetični THC. Iz tega bodo v lekarnah pripravljali magistralno zdravilo, na voljo bo pa predvidoma sredi januarja. Lekarnar bo zdravilo izdelal in izdal na podlagi zdravniškega recepta.

V EU  obstaja več registriranih zdravil na osnovi kanabinoidov, ki jih uporabljajo za lajšanje simptomov pri bolnikih z multiplo sklerozo, pri raku, aidsu in tudi pri nekaterih boleznih črevesja in oči.
V EU obstaja več registriranih zdravil na osnovi kanabinoidov, ki jih uporabljajo za lajšanje simptomov pri bolnikih z multiplo sklerozo, pri raku, aidsu in tudi pri nekaterih boleznih črevesja in oči. 

LJUBLJANA > Tetrahidrokanabinol v skladu z uredbo vlade spada med prepovedane droge skupine II, kamor spadajo substance, ki so zelo nevarne zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba, in se lahko uporabljajo v medicini.

Z letošnjo spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog je bilo omogočeno, da lahko zdravnik na recept predpiše zdravila na osnovi kanabinoidov, ki so ena izmed učinkovin v marihuani.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije še niso dobili vloge za razvrstitev zdravila na listo, ki jo krije obvezno zdravstveno zavarovanje, tako da bo vsaj v začetku očitno le samoplačniško.

V EU obstaja več registriranih zdravil na osnovi kanabinoidov, ki jih uporabljajo za lajšanje simptomov pri bolnikih z multiplo sklerozo, pri raku, aidsu in tudi pri nekaterih boleznih črevesja in oči. Poglavitni učinki so zmanjšanje bolečine in krčev ter zmanjšanje slabosti in povečanje apetita. Svoje mesto so ta zdravila dobila tudi v paliativni medicini.

A kot navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, za sedaj še ni dovolj dokazov, da bi kanabis oziroma zdravila, ki vsebujejo kanabinoide, ozdravila, ustavila ali upočasnila napredovanje katerekoli od bolezni.

Naravni in sintetični kanabinoidi se uporabljajo kot zdravila v obliki tablet, kapsul, kapljic ali pršila za nos.

STA


Najbolj brano