V anglikanski cerkvi bodo tudi škofinje

Anglikanska cerkev na Otoku je danes potrdila odločitev, da bodo škofovsko službo lahko opravljale tudi ženske. Prva škofinja bo po napovedih posvečena januarja prihodnje leto.

Katharine Jefferts Schori je bila leta 2006 kot prva ženska posvečena v škofovstvo v episkopalni cerkvi. Prihodnje leto bo prvo žensko v škofovstvo posvetila tudi anglikanska cerkev v Veliki Britaniji. Foto: Wikipedia
Katharine Jefferts Schori je bila leta 2006 kot prva ženska posvečena v škofovstvo v episkopalni cerkvi. Prihodnje leto bo prvo žensko v škofovstvo posvetila tudi anglikanska cerkev v Veliki Britaniji. Foto: Wikipedia

LONDON > Vodstvo anglikanske cerkve je odločitev soglasno sprejelo že julija na sinodi, današnja potrditev pa je bila zgolj formalnost. Gre za najpomembnejšo spremembo v Anglikanski cerkvi po 20 letih, ko so bile posvečene prve duhovnice.

Cerkev na Otoku tako sledi drugim Anglikanskim cerkvam po svetu, na primer v Avstraliji, Kanadi, Indiji, Južni Afriki in ZDA, ki že imajo škofinje.

Ženske predstavljajo približno tretjino duhovščine v cerkvi v Angliji. Vodja lobistične skupine Women and the Church (Ženske in cerkev) je izrazila željo, da bi bila tretjina žensk tudi na škofovskih položajih. “Ne gre samo zato, da bi ženske nosile škrlatna oblačila, gre za spremembo kulture cerkve, da bi postala enakopravnejša,” je dejala za BBC.

Ženske na škofovskih položajih so bile poleg gejevskih porok eno najbolj perečih vprašanj v Anglikanski cerkvi v zadnjih letih.

Prva ženska naj bi bila na škofovski položaj posvečena prihodnje leto. Trenutno je prostih devet škofovskih mest in za položaj so lahko zdaj potegujejo tako moški kot ženske.

STA


Najbolj brano