“Tržaški zaliv je potresno nevaren”

Tržaški zaliv je potresno precej bolj tvegano območje, kot je bilo znano do sedaj, kažejo nove študije. Zato na takšno območje nikakor ne sodi plinski terminal z dvema velikima skladiščema plina. Občina Trst, ki je na vlado v Rimu poslala svoje negativno stališče do plinskega terminala Žavlje, je to podkrepila prav z novimi argumenti o potresni nevarnosti.

Žavlje; nasprotniki plinskega terminala poudarjajo, da na potresno tvegano območje, na katerem je že zdaj obilica 
potencialno nevarne industrije, ne sodi še plinski terminal z dvema velikima skladiščema plina. Foto: Davorin Krizmančič
Žavlje; nasprotniki plinskega terminala poudarjajo, da na potresno tvegano območje, na katerem je že zdaj obilica potencialno nevarne industrije, ne sodi še plinski terminal z dvema velikima skladiščema plina. Foto: Davorin Krizmančič

TRST > Strokovnjaki italijanskega državnega inštituta za oceanografijo in eksperimentalno geofiziko ugotavljajo, da je tržaški prelom, ki teče pod obalno cesto od Trsta do Tržiča, aktiven. Strokovnjaki ne izključujejo možnosti, da bi v prihodnosti tu lahko prišlo do močnejšega potresa, tudi z magnitudo 6,5.

Španski Gas Natural, ki načrtuje zgraditi plinski terminal v Žavljah, pa tega v svojih načrtih ni predvidel, prav tako tega ni upoštevala komisija italijanskega okoljskega ministrstva, ki je za uplinjevalnik pred nedavnim izdala novo okoljsko dovoljenje.

Tržaški občinski odbornik Umberto Laureni je poudaril, da je občina Trst pred nekaj dnevi z izsledki študije, ki so jo pripravili na inštitutu, že seznanila vlado v Rimu, vrh dežele Furlanije-Julijske krajine, vse okoliške občine in tudi družbo Gas Natural. “S tem so se popolnoma spremenili pogoji, na osnovi katerih je nastal projekt za gradnji uplinjevalnika v Žavljah in na katerih sloni okoljsko dovoljenje,” je poudaril Laureni in dodal, da na občini razmišljajo tudi o sodnem izpodbijanju okoljskega soglasja, ki ga je ministrstvo za okolje nedavno podelilo španskemu projektu v Žavljah.

Na podlagi novih geoloških dokazov bo, kot kaže, treba ponovno proučiti potresno tveganje za območje Tržaškega zaliva in njegove obale, ne le na italijanski, ampak tudi na slovenski strani. Na koprski občini so z izsledki študije že seznanjeni in so nanjo opozorili že na čezmejni tribuni proti plinskemu terminalu Žavlje konec marca v Kopru.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano