“To je praznik Slovencev v Italiji”

Po prvi izvedbi izpred dveh let se v središče Trsta vrača Slofest, festival slovenske kulture, ki je velika izložba slovenskih organizacij in društev v deželi FJK. Od jutri do nedelje, 20. septembra, bodo umetniške in kulturne pobude polnile glavno prizorišče na Borznem trgu in se širile še na druge lokacije v mestnem jedru.

Tako je slovenska kultura polnila tržaške ulice pred dvema 
letoma.
Tako je slovenska kultura polnila tržaške ulice pred dvema letoma. 

TRST > Zveza slovenskih kulturnih društev s podporo Slovenske kulturno-gospodarske zveze, Sveta slovenskih organizacij, tržaške občine in dežele FJK je nadgradila izvirni načrt in zasnovala letošnji Slofest tako, da je še bolj deželen in bo lahko še bolje izpolnil pričakovanja obiskovalcev.

“Začutili smo potrebo, da se dodatno odpremo mestu in da svojo dejavnost prenesemo iz zaprtih prostorov na trg ter tako damo italijanskim državljanom in drugim obiskovalcem priložnost, da nas spoznajo,” pojasni namen festivala ena od koordinatoric njegove vsebine Živka Peršič.

Letos v primerjavi s premierno izvedbo na festivalu sodeluje več akterjev iz goriške in videmske pokrajine. Po nizu predfestivalskih dogodkov v Trstu, Škednju, Solbici in Gorici (danes sledi še večer v okviru pohoda Rezija-Trst v Špetru) se jutri začenja osrednji festivalski program.

Po poteh slovenskega Trsta

Jutrišnji dopoldan je namenjen šolarjem in dijakom, ki jih bodo popeljali po poteh slovenskega Trsta in jim s predavanji osvetlili njegovo večkulturnost. To bo tudi tema okrogle mize, ki bo ob 16. uri v palači Gopčević, na okrogli mizi ob 17.30 na Borznem trgu pa bodo govorili o poučevanju slovenščine v italijanskih šolah. Sklad Mitja Čuk bo ponudil hitre tečaje slovenščine. Kako postati Slovenci v 50 minutah pa bo zahtevna misija nove koprodukcije Slovenskega stalnega gledališča in društva Razseljeni.

Drugi dan Slofesta se bo začel s filozofskim srečanjem Franco Basaglia in antipsihiatrija danes ter s pogovorom o slovenski književnosti v Trstu, na katerega vabi založba Mladika. V mladinsko obarvan sobotni popoldan so umestili tudi voden ogled po sledeh Mladoporočencev iz ulice Rossetti, ki se bo začel ob 15. uri. Mestno središče bo ob 18. uri napolnilo 20 slovenskih in italijanskih zborov iz Trsta, Gorice, Vidma in Izole. Sledili bodo nastopi združenih mladinskih godb, glasbenikov Andreja Pirjevca in Iva Tulla, v klubu Naima pa bosta večer sklenili skupini The Authentics in Sons of a gun.

Za konec dva okrogla jubileja

Tudi festivalska nedelja bo polna dogodkov - od pravljične urice za najmlajše in literarnega aperitiva za odrasle do zborovskega petja, razstave o slovenskih skladateljih, sprejema pohodnikov iz Rezije, degustacije lokalnih pridelkov in nastopa folklornih skupin. Zvečer se bo Slofest preselil v Kulturni dom (Ul. Petronio 4), kjer bo ob 20.30 proslava ob 70. obletnici Radia Trst A in 20. obletnici slovenske televizije na deželnem sedežu RAI.

Kdor bo pobrskal po spletni strani www.skgz.org, bo našel še vse ostale festivalske vsebine, ki nastajajo s prostovoljnim delom vseh nastopajočih in sodelavcev.

“Zelo verjamemo v to, kar počnemo,” pravi Živka Peršič. “Slofest pripravljamo ne le zato, da bi nas italijanska in slovenska javnost bolje spoznali, temveč tudi v želji po dodatnem razvoju in sodelovanju. In nenazadnje - kot poklon mestu, v katerem živimo in ki ga čutimo,” sklene.

ILONA DOLENC


Najbolj brano