“Tega ne smemo nikoli pozabiti”

V nekdanjem nacističnem taborišču Rižarna so se sinoči, na predvečer mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta, poklonili žrtvam tega zloglasnega zbirnega in uničevalnega taborišča v predmestju Trsta.

Spominskega pohoda z baklami  do Rižarne  se vsako leto udeležuje veliko ljudi. Foto: Damjan Balbi
Spominskega pohoda z baklami do Rižarne se vsako leto udeležuje veliko ljudi. Foto: Damjan Balbi

TRST, SLOVENIJA > Tradicionalnega sprevoda z baklami Za spomin, mir in sožitje, ki ga že vrsto let pripravlja Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, se je tudi sinoči udeležilo veliko ljudi. Pisana množica udeležencev z obeh strani meje se je z baklami ali svečami v rokah, predvsem pa z mislijo, da se holokavst ne sme nikoli več ponoviti, sprehodila od stadiona Grezar do Rižarne, kjer so se tržaški pevci in pevke s krajšo slovesnostjo poklonili vsem žrtvam tega nacističnega taborišča v predmestju Trsta.

Opomin mlajšim generacijam

Rižarna je bilo edino taborišče v Italiji, ki je imelo krematorijsko peč. Med drugo svetovno vojno naj bi v njej v samo dveh letih sežgali skoraj 5000 ljudi. Žrtve so bili povečini Slovenci, Hrvati, italijanski protifašisti in Judje. Rižarna je bila tudi zbirno središče za druga nacistična uničevalna koncentracijska taborišča, skozi katero je šlo približno 20.000 ljudi.

“Naj bo 27. januar predvsem opomin mlajšim generacijam, da moramo spoštovati trpljenje vseh, ki so okusili grozote koncentracijskih taborišč, da ne smemo pozabiti na vse tiste, ki so svoje življenje darovali za našo boljšo prihodnost, ter da si moramo nenehno prizadevati za mir, strpnost in sožitje,” je poudarila predsednica Tržaškega pevskega zbora Pinko Tomažič Rada Zergol.

Pozdravila je odločitev občine Trst, da na dan spomina na žrtve holokavsta občinski vrtec Giarizzole, nedaleč od Rižarne, poimenuje po tržaški kurirki, partizanki in interniranki Ondini Peteani. “To je priznanje njeni družini, ki si že dolgo prizadeva, da širša javnost spozna lik te antifašistke, in da se ohrani spomin nanjo in na mnoge druge ženske, ki so plačale visok davek v boju za svobodo,” je dejala Zergolova.

12.000 Slovencev se nikoli ni vrnilo

Danes mineva 70 let od osvoboditve zloglasnega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz na Poljskem, v katerem je med drugo svetovno vojno umrlo skoraj 1,5 milijona ljudi, pretežno Judov, pa tudi veliko Slovanov in Romov. V to koncentracijsko taborišče smrti je bilo pripeljanih tudi 2330 ljudi iz Slovenije.

V holokavstu je sicer umrlo šest milijonov Judov. V nacističnih in fašističnih koncentracijskih taboriščih je bilo zaprtih tudi približno 63.000 slovenskih internirancev. 12.000 se jih nikoli ni vrnilo domov.

Združeni narodi so leta 2005 27. januar razglasili za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, od leta 2008 pa ta dan obeležujemo tudi v Sloveniji.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano