“Središča mest so zbirni centri”

Goriški župan Ettore Romoli je razburil javnost z mnenjem, da bi bilo ponovno treba uvesti nadzor na meji med Slovenijo in Italijo. Kasneje je svoje razmišljanje sicer nekoliko omilil, a je ostal grenak priokus, da tako kot na globalni tudi na lokalni ravni politika nima pravega odgovora na problem migracijskih tokov.

Ettore Romoli Foto: Bumbaca
Ettore Romoli Foto: Bumbaca

GORICA, NOVA GORICA > Časi, ko so prebežniki z vsega sveta sredi belega dne preskakovali mrežo na trgu med Gorico in Novo Gorico in ko so se skupine migrantov skrivale na tovornih vlakih so že zdavnaj minili. In tudi zato je nenavadno razmišljanje goriškega župana Ettoreja Romolija, ki je na svoji strani na družabnih omrežjih zapisal, da “bi bilo neodgovorno ne zapreti meja”.

S sprejemnimi šotori več beguncev

Ko so izjavo povzeli italijanski mediji, se je Romoli nekoliko potegnil nazaj. “Ne moremo sprejeti vseh prebežnikov, ki iz svojih držav odhajajo iz najrazličnejših razlogov. Dogodki v zadnjih dneh to samo potrjujejo,” je zapisal Romoli. “Kot trdim že mesece, je nerazumno in neodgovorno, da tem ljudem olajšamo prihod v naše kraje, saj ima to hude posledice za kakovost življenja naših občanov, ki gledajo kako so se mestna središča, parki in druge javne površine že spremenili v zbirne centre,” meni Romoli in dodaja, da takšna politika ni humana niti za prebežnike, saj ti v Italiji ne najdejo dela in boljšega življenja, temveč le podaljšujejo vrste brezposelnih. “Prebežniki k nam prihajajo tudi iz drugih evropskih držav in te iste države, kot zdaj počne Francija, nato zapirajo meje,” je kritičen Romoli.

Goriški župan je bil do vprašanja priseljevanje vedno zelo konzervativen in sedaj pošilja apel: “Italija mora radikalno spremeniti svojo imigracijsko politiko.” Ta sprememba, meni Romoli, mora vključevati večji nadzor na morski in kopenskih mejah ter spremembo zakonodaje o azilu: “Izkušnja Gorice, kjer je postavljanje sprejemnih šotorov samo povečalo imigracijski pritisk na mesto, bi nas lahko česa naučila. Ampak žal naših opozorilnih klicev nihče ni slišal in to naivnost danes drago plačujemo vsi.”

Na izjavo se je že odzval tudi novi goriški kvestor Lorenzo Pillinini, ki se je konec tedna udeležil srečanja kvestorjev v Rimu. Pojasnil je, da bodo okrepili mejno policijo v Trbižu, kjer ostajajo begunci, ki ne morejo nadaljevati poti na sever. V Goriški pokrajini pa kvestor ne pričakuje težav.

“Zapora meje bi bila absurdna”

V tržaški politiki ni tako ostrih stališč kot v Gorici. “V Trstu imamo problem, ker še nismo uspeli zagotoviti namestitve za vse begunce na našem območju. Glasne so zahteve, da se zmanjša število beguncev oziroma da jih sprejmejo tudi druge italijanske dežele in tako razbremenijo Trst. Na srečo pa se - niti iz vrst desne sredine - niso pojavile nobene ideje, da bi zapirali mejo s Slovenijo. To bi bilo absurdno in ne bi ničesar rešilo,” pravi predsednik tržaškega občinskega sveta Iztok Furlanič. “Je pa sramotno to, kar počne Francija, ki je največji krivec za naval beguncev iz Libije. Francija je z vojaškim posredovanjem v Libiji zrušila režim Moamerja Gadafija, da je zaščitila svoje ekonomske interese. Ko pa je treba nameniti nekaj denarja za reševanje begunskega vprašanja, ki ga je sama povzročila, pa zapre meje. Škoda, da Italija bolj odločno ne dvigne glasu,” še komentira Furlanič.

VH, KG


Najbolj brano