“Srbija na blazne ukrepe ne bo odgovorila”

Srbski premier Aleksandar Vučić je danes pred začetkom izredne seje vlade napovedal, da Beograd ne bo uvedel novih ukrepov proti Hrvaški. Pričakuje odpiranje meje, potem ko bodo sledile bolj odločne poteze EU. Izrazil je tudi pripravljenost na pogovore s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem.

Srbski premier Aleksandar Vučić je danes pred začetkom 
izredne seje vlade napovedal, da Beograd ne bo uvedel novih 
ukrepov proti Hrvaški.  Foto: Wikipedia
Srbski premier Aleksandar Vučić je danes pred začetkom izredne seje vlade napovedal, da Beograd ne bo uvedel novih ukrepov proti Hrvaški.  Foto: Wikipedia

BEOGRAD > "Na ekonomske ukrepe lahko odgovorimo z ekonomskimi ukrepi, na blaznost pa nikakor," so izjavo Vučića povzeli hrvaški mediji.

Zaostritev odnosov med Hrvaško in Srbijo je zaskrbljujoča, sta v izjavi medijem v DZ poudarila tako premier Miro Cerar kot zunanji minister Karl Erjavec, ki pričakujeta rešitev. Po besedah Erjavca slovenski prevozniki že opozarjajo, da zaradi zapleta med državama nastaja gospodarska škoda. Cerar pa tudi opozarja, da je Balkan "vnetljivo območje".

"Srbija na blazne ukrepe ne bo odgovorila. Mislili smo, da so davno minuli časi, ko se je vstopalo v avtobus in govorilo 'ti, ti in ti ne morete naprej'", je dejal Vučić, potem ko je Zagreb v odgovor na prepoved hrvaškega tovornega prometa v Srbijo danes prepovedal vstop v državo za srbske državljane in vozila s srbskimi registrskimi tablicami.

Vučić je v pogovoru za televizijo B92 poudaril tudi, da je bila Srbija po štirih dneh hrvaške blokade prisiljena odgovoriti z gospodarskimi ukrepi.

Ocenjuje pa, da je potreben majhen napor, da bi se v skladu s pravicami in sporazumom z EU znova odprla meja s Hrvaško.

Dodal je, da begunci "niso krompir niti solata", temveč ljudje, ki jih srbske oblasti nikamor ne preusmerjajo. Poudaril je, da ne bodo gradili taborišča, temveč da se bodo migranti "normalno premikali skozi Srbijo".

Povedal je, da pred uvedbo zadnjih hrvaških ukrepov ni imel stikov z Milanovićem in da je bil šokiran, ko je slišal, da so na Hrvaškem na meji ustavili avtobus s potniki iz Srbije in jim niso dovolili, da bi potovali naprej.

"Ni mi ga bilo težko poklicati, ko so uvedli ukrepe, sedaj pa moram ugotoviti ali imajo smisel," je dejal ter izpostavil, da so hrvaški državljani vedno dobrodošli v Srbiji in da ne bodo ustavili potniškega prometa s Hrvaške.

Ponovil je, da je gospodarska škoda resna in velika. Po njegovih besedah v trgovinah ne bo težav, upa pa, da bo zaplet kratko trajal. "Če bo trajal dlje, bomo nadomestili hrvaške proizvode", tako s srbskimi, kot iz drugih držav, je še dejal Vučić, ki upa, da se bo na Hrvaškem kmalu končala predvolilna kampanja.

STA


Najbolj brano