Slovenija kupuje brezpilotna letala

Ministrstvo za obrambo (Mors) je danes objavilo javno naročilo za nakup brezpilotnih letal razreda mini. Ministrstvo bo v prihodnjih treh letih od najugodnejšega ponudnika kupilo do štiri komplete brezpilotnikov, prvi komplet, vreden približno 400.000 evrov, pa predvidoma v letu 2016.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

LJUBLJANA > Ministrstvo namerava kupiti do štiri komplete brezpilotnih letal, s pripadajočimi storitvami in nadomestnimi deli. Naročnik bo z izbranim ponudnikom sklenil triletni okvirni sporazum za nakup brezpilotnih letal in v tem času naročal komplete v okviru razpoložljivih finančnih sredstev.

Ministrstvo bo po sklenitvi okvirnega sporazuma predvidoma naročilo vsaj en komplet brezpilotnih letal mini, prvega med decembrom letos in oktobrom 2016, pri čemer naj bi bilo plačilo izvedeno iz proračuna za prihodnje leto. Ostale komplete pa bo ministrstvo naročilo glede na dejanske potrebe in finančne možnosti.

Cena enega kompleta brezpilotnih letal je okoli 400.000 evrov. Komplet pa sestavljajo trije letalniki, zemeljska kontrolna postaja, lansirni sistem, prenosni video sprejemnik z napajanjem, rezervno orodje in pribor ter nadomestni deli.

Ponudniki lahko ponudbe pošljejo do 4. maja, javno odpiranje ponudb pa bo dan pozneje. Na ministrstvu bodo izbrali najugodnejšega ponudnika, postopek izbire pa bo potekal s pogajanji.

Na ministrstvu za obrambo so izvedbo omenjenega javnega naročila že napovedali, saj je izgradnja zmogljivosti načrtovana v veljavnem srednjeročnem obrambnem programu in sledi ciljem sil zavezništva. Komplet brezpilotnih letal bo namenjen opazovanju prostora na taktični ravni, in sicer z namenom zagotavljanja zaščite sil pri izvajanju nalog na misijah. Prav tako pa bodo letala v pomoč sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Predvideni nakup brezpilotnikov je že naletel tudi na nekaj kritik, minister za obrambo Janko Veber pa je načrtovano nabavo opreme opravičeval tudi s prihranki, ki jih taka oprema prinaša. Naročilo za nakup brezpilotnih letal je, kot kaže, sicer še zadnji razpis ministrstva pod vodstvom Vebra, ki se bo moral zaradi afere z naročilom analize prodaje Telekoma Obveščevalno-varnostni službi Morsa posloviti s funkcije.

Poleg brezpilotnih letal na Morsu trenutno poteka tudi postopek nakupa 272 vozil. Na javni razpis, objavljen januarja, je prispelo pet ponudb, prejete ponudbe zdaj pregledujejo.

STA


Najbolj brano