“Prosim ljudi, ki so ugrabili mojega sina, da ga izpustijo”

Oče hrvaškega državljana Tomislava Salopeka, ki so ga pripadniki Islamske države ugrabili v Egiptu in zagrozili, da ga bodo danes usmrtili, je skrajneže prosil, naj se usmilijo njegovega sina, francoske in egiptovske oblasti pa, naj ga pomagajo rešiti. Tomislav Salopek je v Egiptu delal kot geodet za francosko podjetje CGG.

Oče hrvaškega državljana Tomislava Salopeka, ki so ga 
pripadniki Islamske države ugrabili v Egiptu in zagrozili, da ga 
bodo danes usmrtili, je skrajneže prosil, naj se usmilijo 
njegovega sina.
Oče hrvaškega državljana Tomislava Salopeka, ki so ga pripadniki Islamske države ugrabili v Egiptu in zagrozili, da ga bodo danes usmrtili, je skrajneže prosil, naj se usmilijo njegovega sina. 

ZAGREB > Egiptovska veja IS je v sredo zagrozila, da bo Salopeka usmrtila v 48 urah, kar se izteče danes - sodeč po uri, ki odšteva čas na spletni strani skrajnežev, točno ob 17.35 po srednjeevropskem času. V zameno za njegovo življenje IS zahteva izpustitev muslimank iz egiptovskih zaporov. Salopeka so sicer ugrabili 22. julija na območju Kaira, ko je bil z voznikom na poti v službo.

Gre za prvo tovrstno ugrabitev hrvaškega državljana, potem ko so skrajneži Oborožene islamistične skupine (GIA) v Alžiriji v napadu na gradbišče decembra 1993 umorili 12 hrvaških delavcev. Džihadisti so lani v Siriji sicer ugrabili in umorili britanskega državljana, ki je živel v Sisku, potem ko se je poročil s Hrvatico. Salopek je prvi tujec, ki so ga skrajneži IS ugrabili in zagrozili z njegovo usmrtitvijo, odkar IS deluje v Egiptu.

Egiptovske oblasti so medtem potrdile pristnost video posnetka s Salopekom, ki so ga objavili skrajneži, kar jemlje njegovim bližnjim še dodatno upanje. Egiptovska policija sicer v sodelovanju z vojsko skuša ugotoviti, kje se nahaja ugrabljeni Hrvat. Med drugim domnevajo, da bi ga skrajneži lahko zadrževali v puščavi na zahodu Egipta, morda pa so ga prepeljali čez mejo v Libijo, kjer imajo svoja oporišča. Neimenovani vir iz egiptovske policije je povedal, da so "okrepili prizadevanja, da ulovijo ugrabitelje in rešijo žrtve".

Njegov oče Zlatko Salopek je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP v četrtek prosil ugrabitelje, naj njegovega 31-letnega sina, ki je poročen in ima dva majhna otroka, izpustijo.

"Prosim ljudi, ki so ugrabili mojega sina, da ga izpustijo, da se bo lahko vrnil k svoji družini. Edini motiv, zaradi katerega je prišel v vašo domovino, je bil, da služi kruh za svoja otroka," je v pogovoru v svoji družinski hiši v Vrpolju v Slavoniji dejal Zlatko.

Oče je tudi izrazil upanje, da bo francoski predsednik Francois Hollande pomagal pri izpustitvi sina. "Zahvaljujem se francoskim oblastem za vse, kar so doslej storile, in jih prosim, naj sodelujejo z egiptovskimi oblastmi, da bi rešili mojega sina," je dejal.

V Egipt je v četrtek odpotovala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, da bi sodelovala v prizadevanjih za osvoboditev Hrvata. Na vladnem letalu sta bili z njo tudi Tomislavova soproga in sestra. Na hrvaškem zunanjem ministrstvu danes niso ne potrdili ne zanikali, ali je Pusićeva v Kairu. Povedali so le, da o podrobnostih obiska ne morejo govoriti iz varnostnih razlogov.

V poskuse reševanje Salopeka se je medtem danes vključila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki je napovedala, da bo o tem po telefonu govorila z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem. "Delamo vse, kar lahko, da bi razrešili stanje," je še zatrdila hrvaška predsednica.

V Bruslju so medtem v zvezi s hrvaškim talcem danes povedali le, da sledijo dogodkom, katerih podrobnosti jim sicer niso znane. Poudarili so še, da je dajanje potovalnih napotkov državljanom odgovornost vsake države članice posebej.

STA


Najbolj brano