Papež zahteva zaščito za iraške kristjane

Papež Frančišek je danes mednarodno skupnost pozval, naj zaščiti večinoma krščansko prebivalstvo na severu Iraka, ki beži pred napredujočimi džihadisti iz vrst Islamske države.

Papež Frančišek je danes mednarodno skupnost pozval, naj zaščiti večinoma krščansko prebivalstvo na severu Iraka, ki beži pred napredujočimi džihadisti iz vrst Islamske države
Papež Frančišek je danes mednarodno skupnost pozval, naj zaščiti večinoma krščansko prebivalstvo na severu Iraka, ki beži pred napredujočimi džihadisti iz vrst Islamske države 

VATIKAN, ANKARA> Papež se je po besedah njegovega tiskovnega predstavnika Federica Lombardija pridružil pozivu škofov na Bližnjem vzhodu za mir in mednarodno skupnost pozval, naj zagotovi, da bo potrebna pomoč dosegla ljudi, ki bežijo pred skrajno Islamsko državo.

Frančišek je pri tem izpostavil, da je usoda bežečih povsem odvisna od solidarnosti drugih. Sveti oče je tudi ponovil poziv, ki ga je na Trgu sv. Petra podal sredi julija. Takrat je posvaril, da se nasilja ne premaga z nasiljem.

Kaldejski patriarh Louis Sako je medtem danes povedal, da se v Iraku preganjanje na podlagi veroizpovedi krepi.

Džihadisti, ki so v svojem pohodu po Iraku zavzeli velika območja na severu države, so po njegovih besedah v beg prisilili 100.000 kristjanov. Poleg tega so zasedli cerkve, iz njih odstranili križe in uničili stare rokopise.

Skrajna Islamska država, ki je pred dvema mesecema začela pohod po Iraku, je napadla več mest in vasi na severu države, med njimi Karakoš, največje krščansko mesto, ki šteje približno 50.000 prebivalcev.

Iz Iraka poleg kristjanov bežijo tudi pripadniki jazidske skupnosti. Kot so sporočile turške oblasti, jih je s severa Iraka pred džihadisti v Turčijo pobegnilo več sto. Islamska država je v svojem pohodu zavzela tudi mesto Sindžar, kjer so večino prebivalstva predstavljali jazidi. Zaprta skupnost jazidov pripada zoroastrijanstvu, džihadisti pa jo označujejo za častilce hudiča.

STA


Najbolj brano