Operacije Triton v Sredozemlju niso dovolj

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je po sredini tragediji več kot 300 migrantov danes članice Evropske unije pozval k nujnemu ponovnemu oblikovanju iskalne in reševalne operacije v Sredozemlju, saj operacija Triton nima ustreznih sredstev in mandata za reševanje ljudi.

Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe
Fotografija je simbolična. Foto: Posadka Splošne Plovbe

ŽENEVA > Visoki komisar ZN za begunce Antonio Guterres je v sporočilu za javnost izpostavil, da po sredini tragediji, ko je pri italijanskem otoku Lampedusa umrlo več kot 300 migrantov, ne more biti več dvoma, da je operacija Triton “na žalost nezadostno nadomestilo” za italijansko reševalno operacijo Mare Nostrum.

“Če EU ne bo oblikovala nove reševalne operacije, je neizogibno, da bo veliko več ljudi umrlo pri iskanju bolj varnega okolja v Evropi,” je dodal Guterres po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Operacijo Triton je agencija EU za varovanje mej Frontex 1. novembra lani začela v Sredozemskem morju. Nadomestila je operacijo Mare Nostrum, za razliko od nje pa v osnovi nima mandata za izvajanje iskalnih in reševalnih misij, ampak le za patruljiranje ob morskih mejah.

Osredotoča se tudi predvsem na zavarovanje zunanjih mej EU in njene ladje patruljirajo le do 55 kilometrov daleč od italijanske obale, medtem ko je Mare Nostrum pokrivala območje Sredozemskega morja vse do Libije.

Italija je operacijo Mare Nostrum končala, ker partnerice v EU niso želele prispevati k mesečnim stroškom v višini devet milijonov evrov. Med operacijo so v skoraj letu dni rešili več kot 100.000 migrantov.

Po podatkih UNHCR je lani od več kot 218.000 migrantov, ki so skušali prečkati Sredozemlje, umrlo najmanj 3500 ljudi, zaradi česar je ta pot najbolj smrtonosna na svetu.

Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sicer vlada v Rimu po omenjeni tragediji razpravlja o začasni obuditvi operacije Mare Nostrum v poletnih mesecih.

STA


Najbolj brano