“Nesojenega” okoljskega begunca izgnali iz Nove Zelandije

Prebivalca Kiribatov, ki je na Novi Zelandiji zaradi podnebnih sprememb želel postali prvi okoljski begunec na svetu, so novozelandske oblasti danes izgnale. Ioane Teitiota je tako, potem ko so ga oblasti v torek prijele, odletel iz Aucklanda, njegova družina pa ima sedem dni časa, da se pripravi na odhod.

Kiribati Foto: Wikipedia
Kiribati Foto: Wikipedia

WELLINGTON > Nalog za deportacijo so novozelandske oblasti izdale tudi njegovi soprogi in trem otrokom, ki so bili rojeni na Novi Zelandiji.

Ioane Teitiota je pravno bitko izgubil julija, ko je vrhovno sodišče presodilo, da s povratkom nazaj na rodne Kiribate ne bo ogrožen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Teitiota je na Novi Zelandiji zaprosil za azil, kot razlog pa navedel podnebne spremembe. Njegovi odvetniki so trdili, da ga novozelandske oblasti ne bi smele izgnati, čeprav mu je potekel vizum, saj naraščajoče morje ogroža njegovo domovino, otočje Kiribati v Tihem oceanu.

Težave, s katerimi bi se na Kiribatih soočil Teitiota, bi bile po mnenju odvetnikov takšne, da bi mu morali priznati status begunca. S tem bi na Novi Zelandiji lahko ostala tudi njegova družina. Mnogi pravniki so svarili, da bi lahko pozitivno rešena prošnja sprožila poplavo novih.

Doslej so že bile vložene podobne prošnje za status begunca pod mednarodno zakonodajo, in to s strani posameznikov z nižje ležečih držav, kot so Tonga, Fidži in Bangladeš, a ni bila doslej nobena uspešna.

Teitiota je leta 2007 kot gradbeni delavec za tri leta prišel na Novo Zelandijo prek delovnega vizuma. Po izteku vizuma je ostal v državi in si prizadeval za pridobitev statusa begunca.

“Na Kiribatih nimamo prihodnosti,” je poudaril pred dvema letoma pred novozelandskim sodiščem, ki je pristojno za odločanje o podelitvi azila. Njegovo prošnjo so takrat zavrnili, a moški ni opustil boja.

STA


Najbolj brano