“Moj otrok ni hotel, da ga prebadajo z iglami”

Zadnje dni hrvaško javnost pretresa smrt devetletnega dečka z otoka Krk, ki je umrl v hudih bolečinah zaradi zelo agresivnega raka, starši pa so zavračali kemoterapijo.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična.  

ZAGREB > "Moj otrok ni hotel v bolnišnico, ni hotel, da ga prebadajo z iglami. Spoštovali smo njegovo željo. Bil je inteligenten otrok in je vedel, kaj potrebuje, " je za spletni portal 24.sata povedala mati devetletnika iz Krka, ki je minuli konec tedna umrl za posledicami agresivnega ne-Hodgkinov limfoma (NHL).

Oče umrlega otroka je za hrvaške medije dodal, da je zavrnil predlog zdravnikov, ker je ocenil, da je kemoterapija preveč agresivna za devetletnika. Omenil je primer svoje matere, ki naj bi po njegovih navedbah umrla zaradi pešanja organizma po kemoterapijah med zdravljenjem pljučnega raka.

"Želel sem preizkusiti alternativne načine zdravljenja, da ne bi tudi mojega sina ubila kemoterapija," je dejal oče. Z materjo devetletnika, s katero imata še enega otroka, sta živela ločeno.

Zavračala sta tudi protibolečinsko terapijo

Center za socialno delo je v torek zahteval, da bi staršem odvzeli drugega otroka.

Diagnozo so dečku postavili pred mesecem dni, ko je bolezen že močno napredovala. Staršema so zdravniki v reški bolnišnici povedali, da navkljub zdravljenju s kemoterapijo ima deček malo možnosti za preživetje. Po pisanju 24.sata naj bi deček prestal samo eno kemoterapijo. Starši so se nato odločili za zdravljenje z alternativnimi metodami v Italiji. Zavračali so tudi protibolečinsko terapijo, zato je deček, kot so pričali sosednje, umiral v hudih mukah.

Reška bolnišnica je takoj po zavrnitvi zdravljenja o vsem obvestila pristojne inštitucije. Center za socialno delo je sredi avgusta kazensko ovadil starša in sprožil postopek za odvzem starševskih pravic in začasno skrb otroka v državni ustanovi.

Sodišče je preložilo narok o začasnem skrbništvu, ki je bil razpisan za 24. avgust, ker sta starša prinesla dokumentacijo, da bosta odpeljala otroka po drugo strokovno mnenje. Zdravniki v Avianu v Italiji so 1. septembra ugotovili, da je zdravstveno stanje fanta izjemno slabo, ker se je bolezen razvila v levkemijo. Starša sta tudi v Italiji zavrnila zdravljenje.

Otrok umiral v strašnih bolečinah

Zdravniki iz Aviana so obvestili reško bolnišnico, ki je znova sprožila postopek pri socialni službi zaradi nujnega prevzema skrbi nad otrokom. Starša naj ne bi socialnim delavcem in policiji želela prepustiti otroka, ker naj ne bi imeli ustreznega naloga. Policijo naj bi poklicali tudi sosedje, ki so slišali, kako otrok joče zaradi bolečin.

Starša naj bi se z bolnim otrokom nekaj ur po prihodu policije odpravila v počitniško hišo njunega prijatelja na območju Gorskega kotara, kjer naj bi nadaljevali z alternativnim zdravljenjem. Policija je naslednji dan odkrila, kam so odšli, a je bilo prepozno.

Zdravje fanta je hitro pešalo in zdravniki v reški bolnišnici so bili nemočni. Otrok umrl kmalu po prihodu v bolnišnico konec prejšnjega tedna. Pokopali so ga v torek.

Županijsko državno tožilstvo na Reki je sprožilo preiskavo na podlagi policijske kazenske ovadbe glede smrti otroka, je danes potrdila namestnica županijske državne tožilke in tiskovna predstavnica reškega tožilstva Tea Radovani.

Spletno uredništvo, STA


Najbolj brano