Merklova ostra do protestov proti islamu

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ostro kritizirala protiislamistično gibanje Pegida, ki se nocoj pripravlja na novo zborovanje “patriotov proti islamizaciji” v Dresdnu.

Nemška kanclerka Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel 

BERLIN > Nemčija je država, v kateri velja svoboda zborovanja, a “nikakor ni prostor za spodbujanje sovraštva”, je Angela Merkel dejala danes v Berlinu.

To še posebej velja za dejanja, ki so uperjena proti tistim, ki so v Nemčijo prišli iz drugih držav, je še poudarila nemška kanclerka na novinarski konferenci, ki je bila sicer namenjena vsebini srečanja z bolgarskim premierjem Bojkom Borisovom.

Skupina Pegida (Domoljubni Evropejci proti islamizaciji zahodnega sveta), ki izhaja prav iz Dresdna, za danes napoveduje nov protestni shod za strožjo politiko do priseljencev. Kot je opozorila Merklova, mora vsak, ki se bo udeležil tega shoda, “paziti, da ne bo postal orodje” nekakšnih drugačnih interesov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prejšnji teden je sicer Pegida na demonstracije v Dresdnu privabila rekordnih 10.000 ljudi. Gibanje se je od ustanovitve oktobra precej povečalo, po vsej državi pa je vzniknilo več podobnih skupin.

Hkrati je sicer za več strpnosti protestiralo okoli 9000 ljudi, tudi za nocoj pa se obeta nasprotni shod pod geslom “Dresden za vse - za v svet odprti Dresden”.

Porast vzdušja proti priseljencem sicer postaja vse pomembnejša tema nemške politike, še posebej, ker nemška policija beleži tudi znaten porast desničarskega ekstremizma v državi in povečanje števila napadov na tujce v času. Gre tudi za posledico pritoka velikega števila beguncev, ki so se zatekli v Nemčijo.

A pravosodni minister Heiko Mass Nemce poziva, naj se uprejo rasizmu in ksenofobiji. Za Süddeutsche Zeitung je danes tudi ocenil, da tovrstni protesti, kakršnega za danes pripravlja Pegida, sramotijo Nemčijo in da gre za novo stopnjevanje “agitacije proti priseljevanju in beguncem”.

A te njegove besede so že naletele na oster odziv nemške Krščansko-socialne unije (CSU), koalicijske stranke v nemški vladi, češ da socialdemokrat Mass (SPD) žali ljudi, ki mirno protestirajo in izražajo zaskrbljenosti.

Kot je dejal Andreas Scheuer, generalni sekretar CSU - sestrske stranke Krščansko-demokratske unije, ki jo vodi Merklova, se sicer distancirajo od tistih v Pegidi, ki podpirajo stališča desnih ekstremistov, a bi moral minister Mass spoštovati pravico do zborovanja in mirnih demonstracij. “Mi resno jemljemo zaskrbljenost državljanov, iz sredine naše družbe, ki mirno protestirajo,” je dejal Scheuer.

STA


Najbolj brano