“Letalo je bilo v brezhibnem stanju”

Počasi prihajajo podrobnosti o 150 ljudeh, ki so v torek izgubili življenje v strmoglavljenju letala nemške družbe Germanwings. Večina je bila Nemcev in Špancev, med njimi so bili tudi najmanj trije Britanci in prav toliko Kazahstancev. Z letalom sta se po nastopu v Barceloni v Düsseldorf vračala tudi operna pevca tamkajšnje operne hiše.

Počasi prihajajo podrobnosti o 150 ljudeh, ki so v torek izgubili življenje v strmoglavljenju letala nemške družbe Germanwings. Foto: Wikipedia
Počasi prihajajo podrobnosti o 150 ljudeh, ki so v torek izgubili življenje v strmoglavljenju letala nemške družbe Germanwings. Foto: Wikipedia

LONDON, ASTANA > Operni pevec Oleg Bryjak in pevka Maria Radner sta bila na letu domov, potem ko sta v barcelonski operi Gran Teatre del Liceu gostovala v operni predstavi Siegfried Richarda Wagnerja. 54-letni basbaritonist se je rodil v Kazahstanu in je vrsto let pel v düsseldorfski operi. 34-letna altistka je rojena Düsseldorfčanka, na letalu pa je potovala s soprogom in dojenčkom.

Direktor Lufthanse Carsten Spohr je danes dejal, da je bil ponesrečeni airbus A320 “v brezhibnem stanju”. “Tega ne moremo pojasniti,” je Spohr odgovoril na vprašanje o tem, ali ima kakšne nove informacije o vzrokih za strmoglavljenje letala. “Letalo je bilo v odličnem stanju, pilota pa izkušena,” je dodal. Povedal je, da bo Lufthansa od četrtka sorodnikom ponesrečenih omogočila polete iz Barcelone in Düssseldorfa v Marseille, od koder se bodo lahko odpravili na prizorišče nesreče. To je v francoskih Alpah in ni dostopno po cesti. “Naša prioriteta zdaj je, da pomagamo družinam,” je dejal Spohr in dodal, da je bil torek zagotovo najhujši dan v zgodovini nemške letalske družbe.

V barcelonski operi zastave v znak žalovanja visijo na pol droga. “Izgubili smo velikega umetnika in velikega moža, šokirani smo,” pa je glede smrti Bryjaka dejal generalni direktor opere v Düsseldorfu Christoph Meyer.

Nemško letalo je na jugovzhodu Francije strmoglavilo v torek dopoldne. Iskanje trupel naj bi vzelo precej časa, saj so razbitine razpršene na skoraj štirih hektarjih goratega pobočja na približno 1500 metrih nadmorske višine, na območju, ki je dostopno le peš ali s helikopterji. O vzrokih nesreče ni za zdaj uradno znanega še nič, francoski preiskovalci pa že preučujejo prvo od črnih skrinjic, ki so jo našli.

Na krovu letala s skupno 150 ljudmi so bili tudi najmanj trije britanski državljani. “Trenutno mislimo, da so v tej tragediji umrli trije Britanci, ne moremo pa izključiti možnosti, da je britanskih žrtev še več,” je danes dejal britanski zunanji minister Philip Hammond.

Tudi v Kazahstanu so za zdaj potrdili tri smrtne žrtve med svojimi državljani. Kot je sporočilo zunanje ministrstvo v Astani, preučujejo, če je med žrtvami morebiti še četrta kazahstanska državljanka.

Na krovu airbusa A320 je bilo 150 ljudi, 144 potnikov in šest članov posadke. Med njimi naj bi bilo 67 nemških in 45 španskih državljanov. Na letalu je bilo tudi 16 nemških najstnikov, ki so se vračali s šolske izmenjave. Podatki še niso dokončni.

Med potniki naj bi bili še po dva Avstralca in Japonca, pa tudi državljani Danske, Izraela, Turčije, Mehike, Kolumbije in Argentine.

Družinski člani žrtev naj bi danes prispeli v manjši kraj v bližini prizorišča nesreče, kjer so vzpostavili center za pomoč prizadetim.

STA


Najbolj brano