“Dolg do IMF v juniju znaša 1,6 milijarde evrov. Ta denar ne bo plačan, ker ga nimamo.”

Grčija, ki ji pred rokom plačila 1,6 milijarde evrov Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) voda vse bolj teče v grlo, bo z odplačevanjem dolgov vztrajala, dokler bo lahko, so danes sporočili iz Aten.



Grčija skuša z IMF in EU, ki od Aten pričakujeta izvedbo 
reform, doseči dogovor o sprostitvi naslednjega finančnega 
obroka pomoči, ki ga država nujno potrebuje za poplačilo 
dolgov.
Grčija skuša z IMF in EU, ki od Aten pričakujeta izvedbo reform, doseči dogovor o sprostitvi naslednjega finančnega obroka pomoči, ki ga država nujno potrebuje za poplačilo dolgov. 

ATENE > “Z odplačevanjem dolgov bomo nadaljevali v obsegu, ki smo ga zmožni,” je pojasnil vladni govorec Gabriel Sakellaridis.

“Vlada mora poskrbeti, da bo lahko odplačala svoje dolgove ... Posojilodajalci pa se morajo držati svojih obvez glede posojil,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Sakellaridis.

Pojasnilo iz Aten prihaja dan po izjavi notranjega ministra Nikosa Vucisa, da obubožana Grčija nima denarja, da bi izvedla junijska plačila IMF. “Dolg do IMF v juniju znaša 1,6 milijarde evrov. Ta denar ne bo plačan, ker ga nimamo. To je znano dejstvo,” je poudaril.

Atene morajo 5. junija IMF plačati 300 milijonov evrov, do konca junija pa pri tej ustanovi poravnati skupno 1,6 milijarde evrov.

Da Grčija v juniju ne bo zmogla vrniti zapadlih posojil IMF, je sicer v minulih dneh nakazalo kar nekaj vidnih članov vladajoče Sirize. Vodja poslanske skupine Nikos Filis je prejšnji teden dejal, da Grčija ne more odplačati dolgov, saj imajo prednost izplačila plač in pokojnin ter pokrivanje tekočih stroškov.

Podobno stališče glede izplačila pokojnin pred poplačilom IMF je sicer v pogovoru za New York Times izrazil tudi finančni minister Janis Varufakis.

Grčija skuša z IMF in EU, ki od Aten pričakujeta izvedbo reform, doseči dogovor o sprostitvi naslednjega finančnega obroka pomoči, ki ga država nujno potrebuje za poplačilo dolgov.

STA


Najbolj brano