“Črn dim” v prvem krogu volitev italijanskega predsednika

V prvem krogu volitev novega predsednika Italije danes ni bil izvoljen nihče. Noben od kandidatov za naslednika Giorgia Napolitana ni prejel zahtevane dvotretjinske večine elektorjev.

Italijanski premier Matteo Renzi Foto: Wikipedia
Italijanski premier Matteo Renzi Foto: Wikipedia

RIM > Današnji rezultat je bil sicer pričakovan, prava bitka pa se bo začela s četrtim krogom v soboto, ko bo zadostovala že navadna večina elektorjev.

Novega predsednika Italije za zaprtimi vrati izbira volilna skupščina 1009 elektorjev - 630 poslancev spodnjega doma parlamenta in 321 senatorjev ter 58 predstavnikov 20 dežel. V prvih treh krogih je potreba dvotretjinska večina. V današnjem krogu je ni dobil nihče; velika večina glasovnic je bila praznih in s tem neveljavnih.

Za petek sta napovedana še dva kroga volitev, ki prav tako najverjetneje ne bosta prinesla rezultata, v soboto pa bo za izvolitev zadostovala že navadna večina 445 elektorjev.

Demokratska stranka (PD) premierja Mattea Renzija je danes, tik pred začetkom glasovanja, kot svojega uradnega kandidata podprla ustavnega sodnika Sergia Mattarello. A ker PD nima potrebne večine v volilni skupščini, bo Mattarella za izvolitev nujno potreboval podporo še kakšne druge stranke.

Renzi je danes demokratske poslance tudi opozoril, da se ne sme ponoviti scenarij, da del poslancev PD na koncu ne bo glasoval za kandidata svoje stranke. Renzi je opozoril, da je od tega odvisna kredibilnost stranke, in poudaril, da drugega kandidata PD ne bo. Neizvolitev Mattarelle bi lahko Italijo tako pahnila v politično krizo.

V Italiji se je sicer ves čas ugibalo, da bo Renzi za predsedniškega kandidata izbral nekoga, ki ga bo pripravljena podpreti največja opozicijska stranka, konservativna Naprej Italija Silvia Berlusconija. A očitno se je premier odločil drugače, saj Berlusconijevi poslanci Mattarelle ne bodo podprli. To so dokazali tudi danes, ko so oddali prazne glasovnice.

Bivši premier Berlusconi in medijski tajkun naj bi Mattarelli zameril, da je leta 1990 odstopil kot tedanji minister za šolstvo, in sicer v znak nasprotovanja zakonu, ki je favoriziral Berlusconijeve televizijske mreže.

Renzi ima sicer podobne težave tudi s koalicijsko stranko Novi desni center (NCD), ki je prav tako že napovedala, da Mattarelle ne bodo podprli, ker da se Renzi z njimi ni posvetoval. “Nič nimamo proti njemu, a smo kritični zaradi dejstva, ker se je Renzi sam odločil o kandidatu koalicije,” je po poročanju APA poudarila poslanka te stranke Nunzia Di Girolamo.

Kandidate za predsednika sicer lahko predlagajo vse politične stranke. Populistično gibanje Pet zvezd podpira kandidaturo bivšega sodnika Ferdinanda Imposimata, desna Severna liga pa novinarja Vittoria Feltrija. Glasove pa sta danes dobila tudi ugledni pravnik Stefano Rodota in nekdanja zunanja ministrica Emma Bonino.

STA


Najbolj brano