“Če unija ne bo imela tudi slovenskega naziva, ne bom podpisala”

V petek se bodo v reprezentančni dvorani goriške občine zbrali župani 15 občin, da s podpisom ustanovnega akta in statuta podprejo ali zavrnejo oblikovanje medobčinske unije za Brda in Zgornje Posočje.

Goriški župan Ettore Romoli Foto: Bumbaca
Goriški župan Ettore Romoli Foto: Bumbaca

GORICA > Vse pa kaže, da bodo morali uporabljati za unijo le uradni italijanski naziv - Unione Territoriale Intercomunale Collio-Alto Isonzo -, ker slovenska zahteva, da se unija vzpostavi s trijezičnim nazivom in statutom, ni požela odobravanja pri županu Ettoreju Romoliju, piše Primorski dnevnik.

Če bo pri tem ostalo, se bo unija oblikovala ne le brez Števerjana - kar je že znano -, temveč tudi brez Sovodenj. “Če unija ne bo imela tudi slovenskega naziva, ne bom podpisala,” je za časnik povedala županja Alenka Florenin.

“Zaščito Slovencev gre ohraniti, okrepiti in vrednotiti na že ustaljeni način, nikakor pa je izvoziti. Če zahtevamo tudi slovenski ali furlanski naziv za medobčinsko unijo, potem pomeni, da želimo uvajati dodatne oblike zaščite, ki po črki zakona niso predvidene. Proti temu bi se lahko vsakdo pritožil,” je Romoli povedal za časnik.

Spletno uredništvo


Najbolj brano