Dijsselbloem potrdil premik pri iskanju kompromisa z Grčijo

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je potrdil, da sta z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom danes v Bruslju dosegla dogovor, ki pomeni korak naprej pri iskanju kompromisa med Grčijo in evropskimi posojilodajalci, potem ko se je izredni sestanek evroskupine v sredo končal brez zbližanja stališč.

 Jeroen Dijsselbloem  Foto: Wikipedia
Jeroen Dijsselbloem  Foto: Wikipedia

BRUSELJ Grški premier Aleksis Cipras in šef evroskupine Dijsselbloem sta se danes dogovorila, da bodo “institucije” z grškimi oblastmi začele tehnično analizo skupnih točk med obstoječim programom pomoči in načrti nove grške vlade s ciljem olajšati razpravo na evroskupini v ponedeljek, je po twitterju sporočil Jeroen Dijsselbloem.

Šef evroskupine je tako potrdil navedbe virov pri EU, ki so pred tem pojasnili, da sta Cipras in Dijsselbloem dosegla dogovor “o skupnem jeziku” glede nadaljnjih korakov, ki naj bi prispevali k dogovoru v ponedeljek. Dogovor so ocenili kot “korak naprej glede na to, kjer smo bili včeraj ali danes zjutraj”.

Dijsselbloem v tvitu ni uporabil besede “trojka”, ki je za Grke stigma socialnega zatona in izgube suverenosti, niti izraza “tri institucije”, ki ga je v sredo predlagal nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, temveč le “nstitucije”. Odprava trojke je ena ključnih zahtev nove grške vlade.

Cipras je danes ob prihodu na svoj prvi vrh EU v Bruslju izrazil prepričanje, da bodo skupaj našli vzajemno vzdržno rešitev za Grčijo, tako da bodo “zacelili rane zategovanja pasu, se soočili s humanitarno krizo po EU ter vrnili Evropo na pot rasti in socialne kohezije”.

Finančni ministri osemnajstih držav v območju evra so v sredo na izrednem sestanku v Bruslju z Grčijo poskušali sestaviti skupno politično izjavo o korakih, ki bi prispevali k napredku do ponedeljka, vendar jim to ni uspelo. Grčija in njene evrske partnerice so po dolgih pogajanjih ostale na nasprotnih bregovih.

Med zasedanjem evroskupine je bilo neuradno slišati ostre kritike drže nove grške vlade, na primer da Grčija niti na predhodnih tehničnih sestankih niti na ministrskem zasedanju ni predstavila nobenega konkretnega pisnega predloga za kompromis z mednarodnimi posojilodajalci in da je nesprejemljivo, da poskuša imeti evrske partnerice za talke.

Ciprasova Siriza je na volitvah konec januarja zmagala z obljubami, da bo napravila konec strupeni fiskalni disciplini, ki jih poskuša sedaj uresničiti in zmehčati pogoje za nadaljnjo finančno pomoč, ki jo potrebuje, saj ji sicer grozi bankrot. Sedanji program finančne pomoči v zameno za fiskalno disciplino in reforme se izteče konec meseca, tako da časa ni veliko.

STA


Najbolj brano