Kakšen bi bil selfie Evrope?

Italijanski premier Matteo Renzi je na plenarnem zasedanju novega sklica Evropskega parlamenta danes predstavil načrte polletnega predsedovanja Svetu EU, ki ga je Italija uradno prevzela v torek.

“Če bi Evropa danes naredila selfie, kakšno sliko bi dobili?” se je vprašal najmlajši premier v zgodovini Italije Matteo Renzi in si odgovoril, da bi na žalost verjetno videli “utrujen, v usodo vdan in zdolgočasen obraz” Foto: STA
“Če bi Evropa danes naredila selfie, kakšno sliko bi dobili?” se je vprašal najmlajši premier v zgodovini Italije Matteo Renzi in si odgovoril, da bi na žalost verjetno videli “utrujen, v usodo vdan in zdolgočasen obraz” Foto: STA

STRASBOURG > A namesto naštevanja prioritet in številk je Matteo Renzi poslancem v že znanem slogu ponudil strasten govor o tem, da moramo znova najti “dušo Evrope”.

Gospodarska in finančna kriza je pustila “globoke rane” na Evropi. Gospodarskih in finančnih vprašanj nikakor ne smemo podcenjevati ali jih zanemarjati, a glavnih izzivov, s katerimi je danes soočena naša celina, ne bo rešila vrsta sestankov.

“Če bi Evropa danes naredila selfie, kakšno sliko bi dobili?” se je vprašal najmlajši premier v zgodovini Italije in si odgovoril, da bi na žalost verjetno videli “utrujen, v usodo vdan in zdolgočasen obraz”.

Globlji smisel našega življenja

“Dejanski izziv današnjega dne je, da znova najdemo dušo Evropo, globlji smisel našega življenja skupaj,” je poudaril ter pozval k hitrim reformam, ki bodo iz Evrope naredile celino prihodnosti in ne le “majhno točko na Googlovih zemljevidih”.

Kot je nadaljeval, “Evropa brez rasti nima prihodnosti.” Ponovil je svojo že znano zahtevo, da se mora EU osredotočiti predvsem na rast in nova delovna mesta ter odpreti vrata za večjo proračunsko fleksibilnost.

Kot je poudaril, ne želi spreminjati strogih evropskih proračunskih pravil, a ne smemo pozabiti, da glavni instrument unije v boju proti krizi ni le pakt za stabilnost, temveč “pakt za stabilnost in rast”.

Obenem je večkrat zatrdil, da se bo pod njegovo taktirko temeljito reformirala tudi sama Italija in rešila lastne težave ter ne bo prosila Evrope za pomoč, ampak ji bo lahko pomoč ponudila.

Zavzel se je tudi, da je treba kompleksno delovanje institucij EU poenostaviti - zahteva, ki jo sicer najglasneje ponavlja Velika Britanija. Glede slednje pa je Renzi danes odločno dejal, da bi bila Evropa brez nje “ne le revnejša, ampak manj evropska”.

Poudarek vrednotam namesto ekonomiji

Zagotovil je, da bo v prihodnjih mesecih naredil vse, da bi različna stališča o tem, kako narediti Evropo drugačno in boljšo, združil v eno samo “stališče enotnosti”.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je Renzijev govor označil kot “poln strasti za naš skupen evropski projekt”. Posebej je pozdravil njegovo zavezo, da izpelje nadaljnje reforme tako v Italiji kot EU, saj je “reformni zagon ključen za uspeh” v današnjem svetu. “Potrebujemo močno Italijo v središču močne EU,” je izpostavil.

Pozdravil je tudi odločitev Renzija, da da danes namesto ekonomiji poudarek vrednotam. “Spomnili ste nas, da je Evropa skupnost vrednot in da moramo biti ponosni na vse, kar je Evropa dala in še lahko da svetu.”

Nastopi poslancev, ki so sledili, so bili raznoliki - takšna kot je tudi sestava novega parlamenta.

Medtem ko je bil Manfred Weber v imenu konservativne EPP skeptičen in je posvaril pred preveliko “fleksibilnostjo”, je Gianni Pittella, novi vodja socialdemokratov (S&D) v Evropskem parlamentu, svojemu sonarodnjaku in strankarskemu kolegu namenil samo hvalo.

“Če bi tvital o vašem govoru, bi ga označil kot ambicioznega, strastnega, a tudi vsebinskega in specifičnega,” je dejal in zaključil z besedami, da prihaja “predsedovanje resničnih sprememb in hvala vam za to”.

Barbara Spinelli je nasprotno v imenu levice (GUE/NGL) dejala, da je od italijanskega predsedovanja pričakovala več - popoln “remont” EU, “evropski new deal”, odločen ne neoliberalnim politikam, a boji se, da se znova spreminjajo le besede, vse ostalo pa bo ostalo enako.

Syed Kamall je v imenu desne, zmerno evroskeptične skupine ECR izrazil upanje, da je Renzi resnično “eden od modernih politikov, ki si želijo pozitivnih sprememb za soočenje z izzivi prihodnosti”, kakršne zahtevajo v ECR.

STA


Najbolj brano