Svet
Princ William znova opravlja svoje dolžnosti
Princ William znova opravlja svoje dolžnosti

Princ William od danes znova opravlja svoje dolžnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Britanski prestolonaslednik je danes obiskal dobrodelno organizacijo in mladinski center na obrobju Londona. Dolžnosti je začasno prenehal opravljati po tem, ko je njegova žena Kate konec marca razkrila, da se zdravi zaradi raka.

Narendra Modi - sin prodajalca čaja, ki je postal premier
Narendra Modi - sin prodajalca čaja, ki je postal premier

Tik pred parlamentarnimi volitvami v Indiji, ki se bodo začele v petek in bodo trajale do začetka junija, ni skoraj nobenega dvoma o tem, da bo karizmatični premier Narendra Modi dobil še tretji mandat na čelu vlade.

Barcelona v boj proti suši s plavajočo napravo za razsoljevanje vode

Oblasti v Kataloniji, kjer se v zadnjih letih soočajo s pomanjkanjem padavin, bodo v pristanišču v Barceloni namestile plavajočo napravo za razsoljevanje, da bi zagotovile oskrbo s pitno vodo v času hude suše, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški veto preprečil pot Palestini do sprejema v ZN

Varnostni svet ZN zaradi ameriškega veta ni podprl predloga alžirske resolucije za priporočilo Generalni skupščini ZN, naj obravnava prošnjo Palestine o sprejemu v ZN. Slovenija je z še enajstimi državami glasovala za predlog, veleposlanik Samuel Žbogar pa je dejal, da Palestina izpolnjuje kriterije za članstvo v ZN.

Izrael z raketami napadel Iran, trdijo ameriški viri

Izrael je ponoči z raketami napadel Iran, so za več ameriških medijev zatrdili neimenovani vladni viri. Iran, ki je aktiviral svojo zračno obrambo, za zdaj poroča zgolj o nekaj sestreljenih dronih. Morebiten izraelski napad bi pomenil novo hudo zaostritev bližnjevzhodne krize.

V Rusiji poplavljenih že skoraj 18.000 domov

Poplave, ki so v zadnjih tednih prizadele Rusijo, so doslej poplavile že skoraj 18.000 domov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Kurganu, glavnem mestu istoimenske regije, ki je bila poleg regije Orenburg najbolj prizadeta, je reka Tobol v enem dnevu narasla za meter in pol. Vodostaji naraščajo tudi v sosednji regiji Tjumen.

Plenković pričakuje tretjo hrvaško vlado s HDZ na čelu

Predsednik hrvaške vlade in stranke HDZ Andrej Plenković je po prepričljivi relativni zmagi na parlamentarnih volitvah napovedal, da bodo že danes začeli koalicijska pogajanja, ter k sodelovanju povabil stranke, ki niso izključujoče. Po več kot 90 odstotkih preštetih glasov je HDZ osvojila 60 mandatov ali 18 več od zasledovalke SDP.

Resolucija ZN glede dneva spomina na genocid v Srebrenici buri duhove

Predlog resolucije, ki določa mednarodni dan spomina na genocid Bošnjakov v Srebrenici, je bil v sredo v Združenih narodih uradno vložen v proceduro. Resolucija, pri kateri sodeluje tudi Slovenija, je v preteklih tednih že sprožila burne odzive v Srbiji, v sredo pa je poskrbela tudi za napetosti na posvetovanjih v New Yorku.

Voditelji EU podprli uvedbo dodatnih sankcij proti Iranu po napadu na Izrael

Voditelji držav članic EU so v sredo na zasedanju v Bruslju podprli uvedbo dodatnih sankcij proti Iranu, potem ko je ta minuli konec tedna izvedel prvi neposredni napad na ozemlje Izraela. Napovedali so sankcije na področju brezpilotnih letalnikov in raket. Ob tem so vse strani pozvali k zadržanosti.

Zaslišanje v ameriškem senatu izpostavilo vprašanja o varnosti letal 787

Ameriški senat je danes pripravil zaslišanja o varnosti potniških letal ameriškega proizvajalca Boeing. Nekdanji inženir podjetja Sam Salephour je na njih ponovil svoje dvome o varnosti najnovejšega modela 787, ki jih je že izrazil v medijih. Medtem predstavniki letalskih družb zatrjujejo, da so letala varna.

Netanjahu po srečanju s Cameronom in Baerbock poudaril pravico Izraela do obrambe

Izrael se ima pravico zaščititi, je danes nemški zunanji ministrici Annaleni Baerbock in njenemu britanskemu kolegu Davidu Cameronu povedal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Kljub pozivom k zadržanosti in omejenemu odzivu na sobotni iranski napad so na uradu izraelskega premierja sporočili, da bo Izrael odločitve o tem sprejel sam.

Pogajanja med Izraelom in Hamasom naj bi zastala

Pogajanja o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas so zastala, je danes izjavil katarski premier in zunanji minister, šejk Mohamed bin Abdulrahman al Tani. Tudi po navedbah gibanja so pogovori v krizi.