Župan Emil Rojc ostaja na trnih

Na nadaljevanju sojenja bistriškemu županu Emilu Rojcu zaradi dogajanja pred volitvami v državni svet leta 2012 je bilo včeraj zaslišanih pet prič, tudi nesojeni kandidat za državnega svetnika Zlatko Jenko, ki trdi, da mu je bila namerno kršena pasivna volilna pravica.

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Foto: Veronika Rupnik Ženko

ILIRSKA BISTRICA > Na ilirskobistriškem okrajnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje županu Emilu Rojcu, ki mu tožilstvo očita poskus kaznivega dejanja kršitve enakopravnosti. Tega naj bi storil s tem, ko je zaradi nepravočasno in nepravilno izpeljanih postopkov občina Ilirska Bistrica ostala brez kandidata in elektorjev za volitve v državi svet.

Rojc je vse očitke iz obtožbe zavrnil že na prvi obravnavi decembra lani, ko je priznal le, da je temu vprašanju morda posvetil premalo pozornosti zaradi odklonilnega mnenja o državnem svetu. Toda Zlatko Jenko, ki je proti Rojcu vložil ovadbo, je v včerajšnjem obsežnem zaslišanju obnovil zapleteno dogajanje, ki je po njegovem “kazalo na vse korake v smeri, da se volitve ne izvedejo“ in to kljub temu, da “ima župan kot uradna oseba odgovornost, da ne krši ustave in zakonov”.

Župan je namreč sejo občinskega sveta, na kateri bi morali tik pred zdajci opraviti imenovanje bistriških elektorjev in kandidata, zaradi drugih obveznosti preklical, oba podžupana, ki bi lahko prevzela vodenje, pa sta bila prav tako odstotna, zaradi česar je občina zamudila rok za vložitev kandidatur.

Razlog za zavlačevanje oziroma za poskus izločitve odločilnih bistriških elektorskih glasov so bili po Jenkovem mnenju dogovori v ozadju, ki naj bi potekali s stranko SDS s ciljem, da bi bil v državni svet ponovno izvoljen nekdanji postojnski župan Jernej Verbič. “Potekale so aktivnosti, ki jih je vodil takratni podpredsednik SDS in minister za infrastrukturo in prostor gospod Zvonko Černač. Občini je baje ponudil določene kompenzacije, če omogoči, da dobi ustrezno število elektorjev oziroma če onemogoči izvedbo volitev in s tem kandidaturo mene, ki sem bil v igri tudi za predsednika državnega sveta,“ je dejal Jenko in spomnil tudi na izjave takratnega podžupana Vojka Tomšiča. “Na javnih mestih se je večkrat hvalil, kakšno trgovino so naredili in da gre za kupčijo z dvema krožiščema.

Je pa Jenko ob tem povedal tudi, da so obstajali določeni neformalni dogovori o rotaciji med občinami Ilirska Bistrica, Postojna in Sežana, po katerih je bila na vrsti, da spet dobi državnega svetnika, Ilirska Bistrica. Rojčev odvetnik Marko Zaman je dejansko “politično kupčkanje” zato očital Jenku.

Volitve je občinski svet nato po pritožbah prizadetih po nalogu volilne komisije izvedel v podaljšanem roku na izredni seji, a tudi tukaj ni šlo brez zapletov. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti v postopku je volilna komisija na podlagi pritožbe neizbranega kandidata, podžupana Vojka Tomšiča (ki se pred tem sicer ni pritožil), nato zavrnila listo kandidatov in seznam izvoljenih elektorjev, saj zaradi poteka roka napak ni bilo mogoče več odpraviti. Vrhovno sodišče je temu pritrdilo in pritožbe zoper odločbo volilne komisije zavrnilo. Nazadnje pa je ustavno sodišče zavrnilo še ustavno pritožbo zoper sodbo vrhovnega sodišča.

O dodatnih okoliščinah dogajanja so bili zato včeraj zaslišani tudi dva takratna občinska svetnika, Sonja Koren Čeligoj in Primož Rojc, ki sta bila tudi člana komisije za volitve in imenovanja, ter dve občinski uslužbenki, Andreja Derenčin in Sabrina Pirih.

Na predlog tožilstva bo na marčevskem nadaljevanju obravnave zaslišan tudi takratni občinski svetnik Lado Hrvatin, ki naj bi župana na dan, ko bi morala potekati seja, videl v lokalu v Ilirski Bistrici.

Rojčev odvetnik je temu nasprotoval, češ da je Rojc že na prvem zaslišanju sam priznal, da se je popoldan, ko je bil viden v lokalu, že vrnil s sestanka. “Tega ne zanikam. Če bi vedel, da se bo sestanek končal prej, bi lahko sklical sejo,” je dejal tudi Rojc.

Rojčeva obramba je predložila tudi dokumentacijo, iz katere izhaja, da sta izostanek opravičila tudi oba podžupana in da seje zato nista mogla voditi niti onadva. Župan je že na prvem zaslišanju pojasnil, da ni vedel, da bi odločilno sejo lahko vodil tudi najstarejši svetnik.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano