Znova razmišljajo o domu za starejše

Če je hrpeljsko-kozinska občina lani idejo o vzpostavitvi doma upokojencev za nekaj časa zamrznila, saj je gradnjo izločila iz proračuna, se pot do odprtja doma znova odpira. Tokrat v obliki dislocirane enote, ki bi jo v hrpeljsko-kozinsko občino umestil Obalni dom upokojencev Koper. Načrti so sicer še v povojih, a se z njimi strinjajo tako na občini kot v koprskem domu upokojencev.

Tako je že leta 2008 tedanji župan Zvonko Benčič Midre (desno) predstavil 
načrte za Dom upokojencev na Kozini. V občini so zamisel znova obudili, 
a  namesto sto postelj naj bi jih dom imel le od 60 do 80. Foto: Helena Race
Tako je že leta 2008 tedanji župan Zvonko Benčič Midre (desno) predstavil načrte za Dom upokojencev na Kozini. V občini so zamisel znova obudili, a namesto sto postelj naj bi jih dom imel le od 60 do 80. Foto: Helena Race

HRPELJE, KOZINA, KOPER > Zamisel o gradnji doma upokojencev v hrpeljsko-kozinski občini ni nova. V občini, ki ima približno 17 odstotkov občanov, starejših od 65 let, se je rodila že pred leti in zorela do odločitve za gradnjo sodobnega centra za starejše občane, za katerega je občina pridobila tudi gradbeno dovoljenje. V času prejšnjega župana je občina načrtovala gradnjo v borovem gozdu na območju nekdanje vojašnice na Kozini. Dom bi zgradili po najvišjih standardih, stal bi približno osem milijonov evrov, bivališče nudil 100 oskrbovancem, od tega polovici iz domače občine.

Za domačine

A je občina pod vodstvom nove županje Saše Likavec-Svetešek projekt umaknila iz lanskega proračuna s pojasnili, da gre za prevelik zalogaj in za spremenjene razmere na področju oskrbe starejših. Kot je ob lanskem sprejetju proračuna za dve leti dejala županja, občina “potrebuje dom za naše občane, ne pa za tuje goste, zato razmišljamo, da bi zemljišče, predvideno za gradnjo varovanih stanovanj, prodali”.

Dislocirana enota koprskega doma

Kljub napovedim občina zemljišča najbrž ne bo prodala, saj zdaj ponovno računa na gradnjo doma, le da tokrat kot dislocirane enote Obalnega doma upokojencev Koper. Županja je namreč na decembrski seji občinskega sveta pojasnila, da med občino in Obalnim domom upokojencev o tem potekajo pogovori.

Z idejo o širitvi na ozemlje hrpeljsko-kozinske občine je bil seznanjen tudi svet zavoda Obalnega doma upokojencev Koper, je svetnikom povedala županja in dodala: “Trudimo se, da bi imeli dislocirano enoto s 60 do 80 posteljami na ozemlju, ki smo ga predvideli za izgradnjo doma upokojencev.”

Namero o odprtju dislocirane enote v hrpeljsko-kozinski občini so potrdili tudi v Obalnem domu upokojencev Koper, kjer o dislociranih enotah razmišljajo zaradi prenove stavbe, po kateri se bodo zmogljivosti doma zmanjšale, je pojasnila direktorica Obalnega doma upokojencev Neva Tomažič.

“V letu 2009 je bil v našem zavodu redni inšpekcijski nadzor. Inšpektorica je zavodu naložila, da izdela načrt postopnega približevanja predpisanemu bivalnemu standardu v zavodu do leta 2021 v sodelovanju s pristojnim ministrstvom in lokalno skupnostjo. Bivalni prostori domov upokojencev morajo biti oblikovani v bivalnih enotah, česar zavod v tem trenutku ne zagotavlja v celoti,” pojasnjuje Tomažičeva. Bivalna enota zajema največ 20 stanovalcev v enoposteljnih in dvoposteljnih sobah, ki morajo biti tudi ustrezno opremljene. Skladno z zahtevami so se v domu odločili za postopno prenovo stavbe.

Ohranili bi stanovalce in službe

Predlani so uskladili prostorske pogoje za varovani oddelek, kjer je zdaj 12 stanovalcev. Lani pa so izdelali idejno zasnovo prenove celotnega doma. “Ta nakazuje zmanjševanje kapacitet. Glede na to, da v zadnjem obdobju beležimo porast povpraševanja po institucionalnem varstvu, razmišljamo o vzpostavitvi dislocirane enote,” je pojasnila Tomažičeva.

Svojo vizijo so predstavili tako Mestni občini Koper kot občini Hrpelje-Kozina. “Skupaj iščemo ustrezne rešitve. O konkretnih zadevah je v tem trenutku preuranjeno govoriti, si pa vsekakor želimo vzpostaviti enoto in s tem ohraniti kapacitete, posledično pa tudi delovna mesta,” pravi Tomažičeva.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano