Zmajevi mladiči oživljajo Postojno že 20 let

Z artistično predstavo, torto in koncertom nepogrešljivih gostov, domače zasedbe Ana Pupedan, se je v torek zvečer začel 20. jubilejni poletni kulturni festival Zmaj 'ma mlade. Središče mesta bo še naslednjih enajst dni polnil z obiskovalci, željnimi kakovostnih koncertov, gledaliških in uličnih predstav, delavnic, filmov, športnih dogodkov …

Številne obiskovalce so ob odprtju Zmaja najprej navdušile spretnosti hrvaško-francoske 
artistične skupine (na fotografiji), pa tudi pivški “pupedanci”.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Številne obiskovalce so ob odprtju Zmaja najprej navdušile spretnosti hrvaško-francoske artistične skupine (na fotografiji), pa tudi pivški “pupedanci”.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Temeljni namen festivala je ponuditi kakovostne in zanimive prireditve, popestriti kulturno podobo mesta poleti ter omogočiti obiskovalcem priložnost za druženje in prijetno preživljanje avgustovskih večerov. 20. izvedba festivala ostaja zvesta temu tudi tako, da so vsi dogodki na festivalu brezplačni,” poudarjajo organizatorji festivala iz Mladinskega centra Postojna.

In čeprav festival ob 20. jubileju tako kot zadnja leta zaradi krize poteka dva tedna - za deseto obletnico pa je trajal celo pet tednov -, je nabor dogodkov, namenjenih domačinom, turistom in obiskovalcem od drugod, še vedno pester. Vsak dan jih je več, ob sobotah kar sedem.

Na koncertnem odru festivala bo nastopilo več kot 15 žanrsko različnih glasbenikov. Gledališki odri in ulice drevi ponujajo improvizacijski večer, v naslednjih dneh pa še monokomedijo Polone Vetrih Pijem, ker sem pač žejna, stand-up večer, dve artistični ulični predstavi in ulično igrišče.

Program za najmlajše prinaša ustvarjalne delavnice in predstave, športni utrip vključuje tradicionalno breakdance bitko, Modrijanov pohod v jamo pod Predjamskim gradom ter turnirja v in-line hokeju in malem nogometu. V sodelovanju z Zavodom Pantea potekajo različne delavnice in predstavitve na temo duhovne rasti in zdravega življenja. V okviru Poletnega kino eksperimenta bodo na ogled trije filmi, v razstavnem programu pa tri razstave, ob Zmajevi 20-letnici, Zgodba o pastirčku Jakobu in Varuhi gozda.

Del festivala je letos prvič projekt Kje je prostor v Postojni?, ki je Tržaško cesto obogatil z začasnimi uporabniki praznih prostorov in zunanjimi prostorskimi posegi. Tako Tržaška cesta kot druge lokacije v mestu pa bodo oživele tudi na zadnji festivalski dan, 28. avgusta.

Organizatorji vse, ki bi s članarino radi prispevali k ohranitvi festivala, katerega osrednji pokrovitelj je sicer postojnska občina, sofinancira pa ga Klub študentov občin Postojna in Pivka, vabijo k včlanitvi v Društvo podpornikov Zmaj 'ma mlade. VRŽ


Najbolj brano