Zmagovalci so pripeljali mlaj (foto)

Skozi središče Postojne se je danes že 25. podal sprevod približno 15 skupin s furmanskimi vozovi, tovori in konji. Udeležba na tradicionalnem Furmanskem prazniku je svojevrsten praznik tako za furmane, ki ohranjajo dediščino prednikov, kot za Postojno, saj je Furmanski praznik v zadnjih 25 letih postal v slovenskem prostoru prepoznavna in obenem ena pomembnejših etnoloških prireditev.

Edina volovska vprega na Furmanskem prazniku in v Sloveniji 
sploh je letos prikazala prevoz kraške štirne in Razvojnemu 
društvu Merišče iz Merč prinesla drugo mesto. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Edina volovska vprega na Furmanskem prazniku in v Sloveniji sploh je letos prikazala prevoz kraške štirne in Razvojnemu društvu Merišče iz Merč prinesla drugo mesto. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “V počastitev srebrnega jubileja naše domovine smo čutili dolžnost, moralno obveznost in čast, da pripeljemo mlaj. Spustili bomo tudi 25 golobčkov v znak miru, spoštovanja in ljubezni do domovine,” nam je pred začetkom povorke povedal Rafael Premrl, predsednik Konjeniškega društva sveti Štefan Vipavska dolina, ki je na prizorišče Furmanskega praznika pripeljalo 30-metrski mlaj in za izjemen podvig osvojilo prvo nagrado. Za prevoz iz Podkraja, sprva s traktorjem, iz Bukovja do Postojne pa s konji, so morali pridobiti tudi posebno dovoljenje direkcije za infrastrukturo, tudi sicer pa je priprava takšnega voza zahtevala ne le veliko truda in dela, temveč tudi stroškov. Po besedah predsednika jih člani, ki delujejo prostovoljno, iz navdušenja v veliki meri krijejo iz svojih žepov. Mlaj so dvignili v sodelovanju z društvom Trma iz Zadloga pri Črnem vrhu.

“Sploh si ne moremo zamisliti, da ne bi prišli v Postojno. To je praznik, ki ga ne smeš zamuditi. Zelo lepo je, da se s furmani vsaj enkrat na leto srečamo in preštejemo, koliko nas je in če smo še vsi. Največji čar pa je druženje,” pa je poudaril Ivan Žiberna, predsednik Razvojnega društva Merišče iz Merč, še enega rednega in edinstvenega udeleženca Furmanskega praznika – pripeljejo se namreč z volovsko vprego, še edino v Sloveniji. “Vola Pepo in Riko sta stara postojnska znanca,” se pošali Žiberna, ki nadaljuje 70-letno družinsko tradicijo. Letos so člani društva prikazali prevoz kraškega vodnjaka, ki so jim ga prav za to priložnost posodili v Tavčarjevem kamnolomu iz Povirja, in osvojili drugo nagrado.

Tretja pa je šla še enim starim znancem praznika, Konjeniškemu društvu Naklo, ki je letos pripeljalo največji ohranjeni furmanski voz parizar v Sloveniji z vinskimi sodi, ročni voz za spravilo pridelkov s polja. prikazali pa so tudi prevoz babice k porodnici. V Turističnem društvu Postojna, ki je glavni organizator Furmanskega praznika, so bili zadovoljni tudi ponovnega odziva domačinov.

Podgurski fanje in dekleta so namreč na prazniku prikazali “vestirngo”, člani Prostovoljnega gasilskega društva Studeno pa gasilsko brizgalno iz leta 1902, ki je ponos društva in zato ne želijo, da ostane le v vitrini.

Hladno in vetrovno vreme danes prazniku, ki je poleg tradicionalne povorke tako kot vsako leto ponudil tudi bogato spremljevalno dogajanje, ni bilo najbolj naklonjeno, je pa burja odgnala vsaj dež.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano