Svetopisemski prizori s še več mističnosti

V Postojnski jami bodo letošnje jubilejne žive jaslice, ki so največja postavitev živih jaslic v podzemni jami na svetu, obeležili s kar nekaj novostmi v postavitvi in vsebini. Praznično doživetje bodo s svojimi glasovi ustvarjali Alenka Gotar, Julija Kramar in Jure Počkaj.

Prve predstave živih jaslic bodo na ogled danes, ponovitve pa bodo sledile 21., 25., 26., 27. 28. in 29. decembra, ob 12.30, 13., 13.30, 14., 14.30 in 15. uri. Foto: Valter Leban
Prve predstave živih jaslic bodo na ogled danes, ponovitve pa bodo sledile 21., 25., 26., 27. 28. in 29. decembra, ob 12.30, 13., 13.30, 14., 14.30 in 15. uri. Foto: Valter Leban

POSTOJNA “Letos smo se posvetili temu, da bi svetloba jaslic izstopala, da bi z jaslicami ustvarili več mističnosti,” je pred včerajšnjo generalko poudaril Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama. Postavitev enega od osrednjih prizorov bo namreč vključeval pravo senčno gledališče.

Druga novost živih jaslic, v katerih so svetopisemski prizori Jezusovega rojstva nanizani vzdolž več kilometrov poti v najlepših kapniških prostorih, je nov uvodni prizor, ki napoveduje biblijsko zgodbo. Prvič doslej bo postavljen v Plesni dvorani, ki jo krasijo lestenci iz muranskega stekla in skozi katero se obiskovalci popeljejo z vlakom.

Prizor “Oznanjenje Mariji”, ki bo še posebej opremljen s svetlobnimi in glasbenimi učinki, pa bo letos postavljen na vrhu Kalvarije (Velike gore), mimo katerega se bodo obiskovalci sprehodili po delu Postojnske jame, ki ga sicer ob rednem obisku ne vidijo. Ogled se bo zaključil v Koncertni dvorani, kjer bodo obiskovalci lahko prisluhnili živi glasbi ob spremljanju akrobatske točke v izvedbi artistke plesnega gledališča Sinakt - Circo Teatro Danza iz Italije.

Družba Postojnska jama je tudi letos k sodelovanju povabila tri glasbenike, ki bodo s pevskimi točkami obogatili posamezne prizore: Alenko Gotar, ki je svoj glas šolala na Mozarteumu v Salzburgu, Julijo Kramar, zmagovalko šova Slovenija ima talent, in domačina Jureta Počkaja, ki v prazničnih dneh za nastop na prireditvi Žive jaslice pripotuje iz magistrskega študija solo petja v Los Angelesu.

Žive jaslice je lani obiskalo 15.000 obiskovalcev. Letos bi po Batageljevih besedah številko radi ponovili in s tem še izboljšali statistiko letošnjega obiska. Število obiskovalcev Postojnske jame je namreč letos prvič po letu 1990 preseglo številko 600.000, do velikih sprememb pa prihaja tudi v strukturi, saj že skoraj tretjino gostov predstavljajo neevropski gosti.

Velike slovenske jaslice, ki vključujejo prizore iz lokalnega življenja, pa bodo do 2. februarja na ogled tudi v Predjamskem gradu.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano