Žita, mlinarstvo in metulji

“Ideja, da drugi del festivala Kraška gmajna posvetimo metuljem, žitu in mlinarstvu, je prišla spontano. Na Krasu živi izredno bogat spekter metuljev, poletni čas pa se nam je zdel primeren tudi zato, da izpostavimo tradicijo mlinarstva na Krasu,” je pojasnil Tom Ločniškar iz sežanskega Turističnega informacijskega centra, kjer skupaj z ostalimi turističnimi igralci na Krasu organizirajo poletni del festivala Kraška gmajna.

Razvojno društvo Vrhe pripravlja v nedeljo pohod ob Kranjšku, ob katerem je do prihoda elektrike delovalo kar sedem 
mlinov. Domačini so ob poti postavili tudi table s podatki o 
mlinih 

   Foto: Marica Uršič Zupan
Razvojno društvo Vrhe pripravlja v nedeljo pohod ob Kranjšku, ob katerem je do prihoda elektrike delovalo kar sedem mlinov. Domačini so ob poti postavili tudi table s podatki o mlinih  Foto: Marica Uršič Zupan

KRAS > Z dogodki so pričeli včeraj v divaški knjižnici, kjer je potekala okrogla miza o mlinarstvu in žitih na Krasu. Danes se lahko najmlajši v Živem muzeju Krasa udeležijo gozdnega vrtca, ki ga bo vodila tabornica in etnologinja Katarina Miklavec. Jutri bo v Bunčetovi domačiji odprtje razstave metuljev s Krasa.

V soboto se obeta pester dan v Parku Škocjanske jame. Zjutraj ob 9.30 in zvečer ob 20.30 bosta potekala dva vodena ogleda: na prvem bodo udeleženci spoznavali dnevne metulje na drugem pa nočne. Od 13. ure do 16.30 bo tudi potekal prikaz peke kruha in pokušina, za fotografske navdušence pa pripravljajo še delavnico modrotiska. Na Belajevi domačiji v Kačičah bo od 19. ure dalje potekal kraški večer z domačimi proizvajalci.

Drugi del festivala se zaključuje v nedeljo s tržnico domačih dobrot v Lipici. Ob 9. uri pa Razvojno društvo Vrhe organizira pohod po mlinarski poti ob potoku Kranjšek. Festival Kraška gmajna se vrača na Kras jeseni, ko bodo na svoj račun prišli ljubitelji ptic. PEM


Najbolj brano