Žičnata ograja tudi na Primorskem

Slovenska vojska je danes začela postavljati prve metre žičnate ograje na Primorskem. Postavili so jo v bližini mejnih prehodov Starod in Jelšane. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah, naj bi žičnato ograjo v prihodnjih dneh postavili tudi ob mejnih prehodih v Istri.

Žičnata ograja pri Jelšanah Foto: Dragica Jaksetič/Delo
Žičnata ograja pri Jelšanah Foto: Dragica Jaksetič/Delo

STAROD, JELŠANE > Danes je več vojaških vozil peljalo proti mejnima prehodoma Starod in Jelšane. Pripadniki slovenske vojske so nato z vozili razložili kolute žičnate ograje in jo začeli postavljati levo in desno od obeh mejnih prehodov na slovensko-hrvaški meji, kjer doslej razen posamičnih primerov ilegalnih prehodov meje ni bilo čutiti migracijskega vala. Na mejnem prehodu Jelšane so postavili približno kilometer ograje v smeri proti Šapjanam, ob makadamski poti mimo komunalne deponije odpadkov. Nekaj sto metrov so jo postavili tudi v drugi smeri.

Podobni prizori so bili tudi v bližini mejnega prehoda Starod, tudi tam naj bi na obeh straneh postavili nekaj sto metrov žičnate ograje, kjer ni obdelovalnih površin ali gospodarskih poslopij.

Po naših zanesljivih informacijah naj bi v kratkem začeli postavljati žičnato ograjo tudi ob mejnih prehodih v Istri, v Sečovljah in Dragonji. Kje natančno naj bi jutri nadaljevali s postavljanjem ograje, danes vojaki še niso vedeli, saj nova navodila dobijo vsako jutro. Kot smo izvedeli, na Hrvaškem na podlagi ocen o prihodnjem gibanju migrantov v zimskih mesecih postavljajo nove zbirne centre nekoliko južneje, zato tudi pri nas predvidevajo, da bi se migracijski tok usmeril proti Primorski.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano