Želja po znanju znova vabi

Želja po znanju je v naravi vsakega dobrega človeka, je dejal Leonardo Da Vinci. Tega načela se drži tudi ilirskobistriško društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje, ki z vpisom v novo študijsko leto privablja člane s 36 različnimi študijskimi skupinami in krožki.

Najstarejša “študentka” bistriške univerze za 3. življenjsko obdobje Stanka 
Štunf (na fotografiji z vrtnico v rokah) je v zahvalo in trud prejela rože.
Najstarejša “študentka” bistriške univerze za 3. življenjsko obdobje Stanka Štunf (na fotografiji z vrtnico v rokah) je v zahvalo in trud prejela rože.  

ILIRSKA BISTRICA > S Pravljico o potočku, ki jo je uprizorila plesna skupina Vile osnovne šole Antona Žnideršiča in s predstavitvijo novega študijskega leta je društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje k vpisu povabilo stare in nove člane.

V letošnjem študijskem letu je razpisanih 36 študijskih skupin ali krožkov, ki ponujajo vse - od učenja tujih jezikov, spoznavanja sveta in domovine, kulturne klepetalnice, umetnostne zgodovine, likovne ustvarjalnosti, tečajev računalništva, kitare, ročnih spretnosti, pohodništva, joge, pa tudi do različnih delavnic, predavanj in krajših tečajev (kot so prostovoljno učenje računalništva v dvoje, delavnica vzgoje za zdravje, vzgoje v cestnem prometu, izdelava nakita in drugih predmetov iz fimo mase, papirnatih rož iz krep papirja, kaligrafija, kuharski tečaji, strokovne ekskurzije in izleti).

V preteklem študijskem letu je bilo v 27 študijskih skupinah društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica, ki deluje že 21 let, vključenih 283 udeležencev, je pojasnila predsednica društva Nevenka Tomšič. Sicer pa ima društvo evidentiranih evidentiranih 469 članov, članarino jih je poravnalo 197. “Med njimi je kar 157 žensk in le 40 moških. Nižji odstotek moških v izobraževanju starejših beležimo zaradi različne socializacije žensk in moških v našem kulturnem okolju. Moški so vzgojeni za odločanje, delovanje, vodenje, ženske v skrbstvenem odnosu. Moški tudi menijo, da vse znajo in vedo in se jim ni treba več učiti,” je razloge navedla Tomšičeva.

Ker društvo stavi tudi na medgeneracijsko sodelovanje, pripravlja veliko projektov skupaj z osnovnimi šolami in bistriško gimnazijo ter vrsto drugih projektov. Pravkar, denimo, s krajani Nove vasi oziroma Smrdeč, kot jim pravijo domačini, pripravljajo projekt Izginjajoča znanja - Od sadja do mošta. TMV


Najbolj brano