Želijo si trg z dušo in tradicijo

Del Kozine, ki leži med staro regionalno cesto Divača-Koper, nekdanjo blagovno hišo in bencinsko črpalko, velja od nekdaj za središče kraja. Občina ga zato namerava preurediti v pravi mestni trg. Za zdaj še izbira ustrezen projekt ter pripombe in predloge občanov.

Zdajšnja podoba Mestnega trga na Kozini, ki ga želi občina  preurediti v osrednje urbano 
središče kraja, namenjeno tudi prireditvam. 

 Foto: Lea Kalc Furlanič
Zdajšnja podoba Mestnega trga na Kozini, ki ga želi občina preurediti v osrednje urbano središče kraja, namenjeno tudi prireditvam.  Foto: Lea Kalc Furlanič

KOZINA > Izhodišča za ureditev Mestnega trga na Kozini, ki je tudi prometno križišče, so za Občino Hrpelje-Kozina jasna: ohraniti vseh 60 parkirnih mest, zagotoviti prireditveni prostor, umestiti vodni motiv, saj je na trgu že fontana iz časa gradnje brestoviškega vodovoda, postaviti stavbo za TIC, urediti čim več prostora za pešce, po možnosti omejiti ali povsem umakniti promet, poenotiti podobo gostinskih lokalov.

Magistralna cesta v lokalno

“Z direkcijo za ceste se že dogovarjamo, da bi magistralno cesto, ki prečka Mestni trg, prekategorizirali, tako bi lahko tranzitni promet speljali drugod, po trgu pa le lokalno cesto,” je na ponedeljkovi predstavitvi idejnih načrtov ureditve Mestnega trga povedala županja Saša Likavec Svetelšek.

Pojasnila je še, da bo ureditev trga, za katero so že v letošnjem proračunu namenili nekaj denarja, glavna naložba pa naj bi sledila prihodnje leto, le eden od občinskih podvigov na tem območju, “načrtujemo še ureditev okolice knjižnice - s cesto, pločnikom, kolesarsko stezo, ustreznim prometnim režimom, pa morda krožišče pri bencinski črpalki na zahodni strani trga, primeren dostop do nekdanje blagovne hiše in rešitev drugih težav na tistem delu ...”

Predsednik Krajevne skupnosti Kozina VladoKrebelj je dodal, da je na Kozini velika težava predvsem magistralna cesta Krvavi Potok-Podgrad. “Seveda bi bilo najbolje zgraditi obvoznico, a dvomim, da bo to še kdaj možno,” je dejal.

Za ureditev Mestnega trga je občina pridobila tri projektante, ki so ponudili po tri različice. Arhitekt studia Draft Matej Mljač je izpostavil, da njihovi načrti temeljijo na upoštevanju tradicije trga, ki so jo prepoznali na starih razglednicah in slikah. Zato so gostinske lokale opremili s pergolami, tlak s flišem ali apnencem, urbani elementi na trgu, kot so klopi, zidovi in podobno, bi bili okroglih ali pravokotnih oblik, vodni motiv bi bili le curki iz tal. “Ker je Kozina stičišče Krasa, Istre in Brkinov, smo si na trgu zamislili drevored s sadnim drevjem, tipičnim za te pokrajine,” je utemeljil svojo različico ozelenitve trga Mljač. “Predvsem pa nas je motila zdajšnja cesta, ki poševno prečka trg, zato bi jo mi premaknili bolj proti jugu in ob njej smo tudi zarisali parkirne prostore. Naš trg bi bil velik oziroma tlakovanih bi bilo približno 1500 kvadratnih metrov,” je poudaril arhitekt.

Različico s pomaknjeno cesto je ponudilo tudi sežansko podjetje Kras invest, projektantka Nataša Đukić-Vasić pa je izpostavila še zamisel trga brez prometa. To bi pomenilo ves tranzitni in lokalni promet speljati po drugih cestah, kar je še stvar nadaljnje razprave v občini.

Damjan Černe iz ljubljanskega biroja Adkrajine je ponudil podobno kot predhodna projektanta, je pa izpostavil možnost ureditve Istrske in Obrtniške ulice v ulici tako imenovane mešane rabe, kar bi pomenilo, da bi bili namenjeni le osebnim avtomobilom in izjemoma dostavnim, hitrost bi bila omejena na 30 kilometrov na uro, zato bi bili zelo varni za pešce. “Če pa bi trg sprostili vozil, potem bi vsekakor Obrtniško ulico pustili odprto za promet in tam okoli ustrezno uredili parkirne površine,” je še nanizal Černe. Po njihovem načrtu bi parkirne površine “tlakovali” s travnimi rešetkami, tlak na trgu bi bil pol iz štokanega kamna pol iz betona, vodni element bi bil ali iz talnih curkov, ki bi poleti brizgali vodo, pozimi pa paro, ali v obliki klasične kamnite fontane.

Prostor za božično drevesce bo

“Želimo si, da bi ta trg dal kraju dušo, da bi živel z ljudmi in za ljudi. Kako nameravate to doseči? Ste predvideli prostor za božično drevesce?” je projektante vprašala Kozinka Jana Barba. Mljač je odgovoril, da so zato predvideli veliko sadnih dreves in kraških kamnitih elementov, Đukić-Vasićeva pa je navedla otroško igrišče in nevtralni del trga, namenjen različnim prireditvam, na katerem bi lahko priredili tudi praznovanje božiča.

Zgodovinar Jadran Grželj je opozoril, da so projektanti slabo preučili zgodovinsko gradivo Kozine, sicer bi “pri Drejčku” umestili Cerkvenikovo kapelico, ki je bila nekdaj edina kapelica na Primorskem, osvetljena z električno energijo. “Pa še - tipične za Kozino so bile tudi tako imenovane 'barakce'. V kraju je bilo namreč 25 gostiln in sorodnih stavb, vsaka je imela svojo leseno pergolo. Kdor je bil bolj bogat, je imel lepšo in večjo,” je spomnil Grželj. Breda Filipovič je opozorila na neurejeno parkiranje na začetku Obrtniške ulice.

Da bi izbrali čim boljšo rešitev, je županja imenovala 13-člansko komisijo, ki je prispele različice že obravnavala, a se za nobeno še ni odločila, na občini ter v knjižnici pa je vsaj mesec dni na voljo knjiga pripomb. Vsi idejni načrti so na vpogled na občini.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano