Žegnanje konj na praznik sv. Štefana

Danes, na praznik svetega Štefana, bodo po mnogih krajih pripravili blagoslov konj.

Blagoslov konj v Kobjeglavi
Blagoslov konj v Kobjeglavi 

HARIJE, SLIVJE, GOLAC, KOBJEGLAVA > V Harijah so s krajšim koncertom v cerkvi sv. Štefana najprej v četrtek ob 21.30 uri obeležili dan samostojnosti in enotnosti. V soboto pa bo domače društvo KETŠD Alojzij Mihelčič pripravilo tradicionalni blagoslov konj. Slovesnost se bo začela s sveto mašo ob 9. uri, ob 10.45 bo Štefanov blagoslov. Poleg konj in živali bodo pripravili tudi Štefanov blagoslov kruha, vode in soli. Pa tudi Štefanovo lučanje, obmetavanje z zrnjem, v spomin na Štefanovo kamenjanje. Tega dne bo izšla 17. številka krajevnega glasila Harijske novice. V kulturnem programu bodo sodelovali Moški pevski zbor Dragotin Kette, Bloški smučarji in ansambel Rojčevih pet.

Žegnanje konj na praznik sv. Štefana pa pripravljajo tudi na Golcu in v Slivju. V obeh krajih bo žegnanje potekalo po sveti maši.

Po maši v cerkvi sv. Mihaela bodo konje, pa tudi kruh, sol in spominke blagoslovili tudi v Kobjeglavi. Po končanem obredu bodo prireditelji, društvo Kraški slavček, za dobro počutje obiskovalcev poskrbeli z dobrotami obložene mize in kuhanim vinom. TMV


Najbolj brano