Že drugič kraljica

Deveti novodobni izbor kraljice terana je prinesel razglasitev njenega imena šele na sam praznik. Od sobote naprej bo eno leto promovirala teran in ostala kraška vina ter celotni Kras Katrin Štoka iz Briščkov. V tej vlogi se bo hitro znašla, saj je bila kraljica že v letu 2012.

Anet Jagodič (levo) ob predaji tiare Katrin Štoka Foto: Bogdan Macarol
Anet Jagodič (levo) ob predaji tiare Katrin Štoka Foto: Bogdan Macarol

DUTOVLJE > Odločitev, da novo kraljico razkrijejo šele v soboto in ne teden prej, kot je bila navada zadnjih let, je utemeljil David Štok, predsednik Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa: “Zadnja leta smo ugotavljali, da se je zaradi javnega preizkusa marsikatera kandidatka odrekla potegovanju za krono. Ker je praksa tudi marsikje drugje po Sloveniji, da vinske kraljice izbirajo strokovne komisije brez navzočnosti javnosti smo se tudi mi odločili za to pot v upanju, da bo v bodoče več interesa za ta cenjeni naziv”.

Nova-stara kraljica terana je tako postala 29-letna Katrin Štoka iz Briščkov. “Poleg tega, da sem arhitektka in podpredsednica SKD Rdeča zvezda iz Saleža, sem letos prevzela še funkcijo Odbornice za turizem, kulturo, šport in šolstvo v občini Zgonik, kar mi, kljub neprofesionalni funkciji, vzame mnogo časa,” je povedala. Doma oče Sergij skrbi za tri tisoč trt sorte refošk, malvazije in shardonnay v vinogradih pod Kontovelom. “Naš cilj je posaditi še glero za vino prosekar. Kakšne so moje naloge kot kraljica mi je že jasno, saj sem to bila že v letu 2012. Iskreno si tudi želim, da bi v tem letu geografsko območje pridelave terana razširili tudi na Kras v Italiji in ga s tem še bolj povezali, kot sicer že je,” je razgrnila načrte.

Anet Jagodič, ki je v soboto odložila svoje kraljevske obveznosti, je s preteklim letom zadovoljna. “Obiskala sem 23 dogodkov tako v Sloveniji kot tudi preko mej. Ugled terana in Krasa se utrjuje, veseli me tudi,da je delo kraških vinogradnikov in vinarjev čedalje bolj kakovostno, kar se tudi pozna na ocenjevanjih, kjer terani dosegajo čedalje višje uvrstitve tudi v tujini. Ta ugled si ta naš slovenski in svetovni vinski posebnež tudi zasluži in veseli me,da sem sama prispevala k temu,” je še dodala odhajajoča kraljica s pripombo, da ne izključuje v prihodnosti še katere kandidature. BM


Najbolj brano